Lentoyhtiöjätti saattaa tehdä ostotarjouksen Norwegianista – osakkeen hinta hyppäsi

British Airwaysin ja muita lentoyhtiöitä omistava IAG saattaa ostaa norjalaisen halpalentäjä Norwegianin.

lentoliikenne
Norwegian-yhtiön matkustajalentokone.
Johan Nilsson / EPA

Useita lentoyhtiöitä omistava IAG on kiinnostunut norjalaisesta halpalentoyhtiö Norwegianista. Bloombergin (siirryt toiseen palveluun) mukaan taustalla on IAG:n pyrkimys kasvattaa markkinaosuuttaan kiihtyvässä kilpailussa halpalentoyhtiöitä vastaan.

Norwegianin osakkeen arvo hypähti ostospekulaatioiden myötä jopa 25 prosenttia. Kaupankäynti keskeytettiin päivällä hetkeksi, ja myöhemmin iltapäivällä Norwegianin osake oli lähes 38 prosentin nousussa.

IAG on kommentoinut julkisuudessa olleita tietoja omalla lausunnollaan. Se kertoo pitävänsä Norwegiania mahdollisesti houkuttelevana sijoituksena ja on ostanut Norwegianin osakkeista 4,61 prosentin osuuden. International Airlines Group IAG omistaa muun muassa Iberian, British Airwaysin ja halpayhtiö Vuelingin.

Yhtiön lausunnon mukaan vähemmistöosuuden ostolla halutaan mahdollistaa myös tilanne, jossa IAG voisi tarjoutua ostamaan koko Norwegianin. Tällaisen tarjouksen tekemisestä ei kuitenkaan ole mitään päätöstä tai tietoa siitä, tuleeko sellaista.

Norwegian lentää Suomessa Helsingistä useisiin kohteisiin ja on lisännyt tarjontaansa. Norwegian kertoo olevansa maailman kuudenneksi suurin halpalentoyhtiö, joka kuljetti vuonna 2017 yli 33 miljoonaa matkustajaa. Yhtiön palveluksessa työskentelee noin 9 000 henkilöä.

Reutersin mukaan Norwegian kommentoi ostospekulaatiota lyhyesti toteamalla, että IAG:n kiinnostus heihin on positiivinen asia. Mitään keskusteluja ei ole käyty, eikä yhtiöllä ollut tietoa IAG:n aikeista ennen tätä päivää.

Lentoalan kauppaspekulaatio on siivittänyt muidenkin alan yhtiöiden osakkeita nousuun. Ruotsalaislehti Dagens Industrin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Norwegianin mahdollinen kauppa olisi hyvä uutinen ruotsalaiselle SAS:ille. Yhtiön osake on käynyt päivän aikana korkeimmillaan lähes 10 prosenttia plussalla.

Lue myös

Lentolippujen hinta laskee yhä, kun halpayhtiöt valtaavat kaukolentoja – sitten ilmastonmuutos päättänee hullunhalpojen lentojen aikakauden

Finnairin kasvuvauhti historiallisen kova: Tulos paisui yli kolminkertaiseksi viime vuonna

Norwegian valahti tappiolle – Analyytikkoa epäilyttää, selviääkö yhtiö rajusta kasvuvauhdistaan

Lähteet: Reuters, AFP