Väitös: Organisaation keskijohto jää ilman tukea, kun ylempi johto lakaisee ongelmia maton alle

Eettiset ongelmat ovat organisaatioiden arkipäivää, mutta keskijohto kokee jäävänsä näiden ongelmien kanssa yksin.

työyhteisöt
Grafiikka.
Niina Kalliainen / Yle Uutisgrafiikka

Minna-Maaria Hiekkataipaleen (HTM) tuoreen väitöskirjan mukaan johto ja henkilöstö jättävät monesti epämukavat tilanteet huomiotta. Ongelmia lakaistaan maton alle ja keskijohto jää tasapainottelemaan ylimmän johdon ja työntekijöiden odotusten välille.

– Keskijohdon esimiehen täytyy pitää huolta suhteista hyvin moniin suuntiin organisaation sisällä ja myös ulkopuolella. Keskijohto yrittää pitää huolta työntekijöistä ja toisaalta vie johdon strategisia tavoitteita käytäntöön. Siinä ollaan monen tulen välissä, tiivistää Hiekkataipale.

Esimiehet ovat aika yksin ja eivät usein pyydäkään apua.

Minna-Maaria Hiekkataipale

Työyhteisön ongelmatilanteita aiheuttavat esimerkiksi työntekijöiden keskinäiset riidat, oman edun tavoittelu ja työtehtävien laiminlyönti.

Ratkaisemattomat ongelmat vaarantavat työyhteisöjen maineen, hyvinvoinnin ja luovuuden, mutta keskijohto ei välttämättä koe saavansa tarpeeksi tukea ongelmien käsittelyyn.

– Esimiehet ovat aika yksin ja eivät usein pyydäkään apua. Ajattelevat, että on pärjättävä yksin. Ja sitten kun pyytävät apua, eivät sitä saa.

Tutkimuskohteina neljä ammattikorkeakoulua

Hiekkataipaleen väitöskirja tarkastetaan (siirryt toiseen palveluun) Jyväskylän yliopistossa perjantaina 13. huhtikuuta. Tutkimusaineistona oli 20 haastattelua neljästä suomalaisesta ammattikorkeakoulusta.

Haastatteluissa ilmeni, että ylempi johto saattoi toimia ongelmatilanteissa epäjohdonmukaisesti. Minna-Maaria Hiekkataipale rohkaiseekin johtajia pois mukavuusalueelta, menemään oman porukan luokse ja avaamaan eettisen keskustelun.

Minna-Maaria Hiekkataipale tutki väitöskirjassaan organisaatioiden johtamisongelmia.
Minna-Maaria Hiekkataipale tutki väitöskirjassaan organisaatioiden johtamisongelmia.Timo Hytönen / Yle

Hiekkataipaleen mukaan olemme Suomessa tottuneet siihen, että emme mene epämukavuusalueelle ollenkaan.

– Kun keskitytään faktaan, niin ei ole ongelmia. Mutta kun pitäisi keskittyä ihmisiin ja tunteisiin ja siihen mikä on oikein tai väärin, niin ollaankin ihan heikoilla jäillä. Johtajien on yksinkertaisesti uskallettava nostaa kissa pöydälle, vaikka se tuntuisi todella vaikealta tai siihen ei olisi aikaa, tutkija suosittaa.

Ongelmien kärjistymisestä Hiekkataipale nostaa esimerkiksi asiantuntijaorganisaation, jossa oli hyvin työnsä osaava ja hoitava vahvaluontoinen työntekijä.

– Hän oli kuitenkin aika mahdoton työkavereitaan ja esimiestään kohtaan, sillä hänellä oli loputon lista etuoikeuksista, joita muita ei ollut. Esimies jaksoi tosi pitkään kampailla asian kanssa, mutta lopulta väsyi itse niin, että pyysi siirtoa toisiin tehtäviin.