1. yle.fi
  2. Uutiset

Tyly arvio nuorten työllistämiseen tähtäävästä ehdotuksesta – SAK: Silpputyöt laillistetaan, perheen perustaminen lykkääntyy

Hallitus pyrkii edistämään nuorten työllistymistä höllentämällä määräaikaisia työsuhteita koskevia lakipykäliä.

työsuhde
Nainen hitsaa.
Rami Moilanen / Yle

Tätä nykyä työsopimuslaissa (siirryt toiseen palveluun)lukee, että työsopimuksen määräaikaisuudelle pitää olla perusteltu syy.

Nyt hallitus valmistelee muutosta, jonka myötä työnantaja voisi palkata alle 30-vuotiaan määräaikaiseen työsuhteeseen ilman sen kummempia perusteluita pätkäpestille.

Edellytyksenä olisi se, että nuori työnhakija olisi ollut vailla työtä vähintään kolme kuukautta. Asiasta linjattiin keskiviikkona päättyneessä kehysriihessä.

Työntekijöitä edustava Suomen ammattiliittojen kattojärjestö SAK arvioi, että toteutuessaan muutos lisäisi epävarmuutta nuorten elämässä.

– Tämä käytännössä mahdollistaa sen, että alle 30-vuotiailla silpputyö ja pätkätyö laillistetaan, SAK:n työehtoasiantuntija Ismo Kokko sanoo.

Kokon mukaan on ristiriitaista, että hallitus toivoo nuorten perustavan perheitä ja hankkivan lapsia, mutta toisella kädellä hallitus lisää elämän epävarmuutta.

– Jos sinulla on ollut työttömyysjaksoja ja olet alle 30-vuotias, niin kyllä suunnitelmat (perheen perustamisesta) siirtyvät vuosilla eteenpäin.

Hallituksen mukaan uudistus (siirryt toiseen palveluun)tarvitaan, jotta nuorten työttömyysjaksot eivät veny pitkiksi. Huolena on erityisesti nuorten miesten työllisyysaste, joka on laskenut 24–29-vuotiaiden osalta 81 prosentista 77 prosenttiin vuosien 2000–2017 välillä.

Eikö ole hyvä, että nuoret saisivat edes pätkätyön syrjästä kiinni? SAK:n mukaan hallituksen konstit ovat väärät.

– Jos alle 30-vuotiaalla työura ei ole lähtenyt kunnolla käyntiin, pitäisi miettiä pidemmällä aikajänteellä, mitkä ovat henkilön ominaisuudet, millaista osaamista, koulutusta ja tukea hän tarvitsee, jotta työllistyminen olisi kestävää. Silpputyöratkaisut ovat aina epävarmuutta lisääviä ja sitä kautta eivät kovin toivottavia, Kokko sanoo.

SAK panostaisi työllistämispalveluihin sekä osaamisen ja koulutuksen pitkäjänteiseen kehittämiseen yksilökohtaisesti.

Lue seuraavaksi