Pesäpallomailoilla kouluampujaa vastaan – yhdysvaltalaiskoulu aseisti opettajat

Lyhyt, puinen versio pesäpallomailasta ja opettajat luokkiin. Siinäpä keino tainnuttaa mahdollinen kouluampuja. Millcreekin koulupiirin mielestä tämä oli viimeinen keino aseistaa viitisensataa opettajaa.

aseet
Uutisvideot: Pesäpallomailoilla kouluampujaa vastaan – yhdysvaltalaiskoulu aseisti opettajat
Uutisvideot: Pesäpallomailoilla kouluampujaa vastaan – yhdysvaltalaiskoulu aseisti opettajat

Aseiden tuonti kouluihin on Pennsylvanien osavaltiossa kielletty, mutta mitäpä ei virkamies tekisi, jotta presidentin kehotus opettajien aseistamisesta saataisiin toteutetuksi.

Presidentti Donald Trump esitti pian Floridan Parklandin kouluampumisen jälkeen helmikuussa, että osa opettajista pitäisi kouluttaa käyttämään aseita joukkoampujia vastaan.

Millcreekin koulupiiri hankki 500 opettajalleen 40-senttiset siniset puumailat. Lyhyet versiot baseball-mailasta. Niillä pitäisi turvata 7 000 koululaisen henki. Kauppa syntyi vajaalla kahdella tuhannella dollarilla. Asiasta kertovat useat yhdysvaltalaismediat.

Koulupiirin johtaja William Hall myöntää, että hankinta oli ainakin osin symbolinen, mutta muutakaan keinoa ei kuulemma ollut. Osa oppilaista ja vanhemmista ymmärtää hankinnan piikittelevän luonteen, toisten mielestä se on surkeaa pilaa vakavalla asialla.

Kansalaisaktiivisuus aselakien kiristämisen puolesta jatkuu Yhdysvalloissa monella rintamalla

Demokraattinen puolue on ottanut aselakien muutokset yhdeksi tärkeimmistä vaaliteemoistaan marraskuun kongressivaaleihin.

Puolue on seulonut kymmenen osavaltiota, joissa se uskoo pystyvänsä syrjäyttämään asemyönteisen, republikaanisen kongressiedustajan.

Demokraattien keinona on lähettää osavaltioissa syntymäpäivälahja jokaiselle 18-vuotiaalle ja muistuttaa, että he käyttäisivät äänioikeuttaan valitsemalla ehdokkaan, joka uskaltaa toimia aselakien kiristämisen puolesta.

Tällaisia vaa'ankieliosavaltioita ovat Arizona, Kalifornia, Colorado, Florida, Michigan, Minnesota, Nevada, Pennsylvania, Virginia ja Wisconsin.

Nuorten houkuttelu äänestämään on Yhdysvalloissa työlästä. Viime vaaleissa 2016 vain 46 prosenttia alle 30-vuotiaista kävi äänestämässä, kertoo Yhdysvaltain väestörekisterikeskus.

Maaliskuussa eri puolilla Yhdysvaltoja järjestettiin näyttäviä marsseja Kansallista kivääriyhdistystä NRA:ta ja löysiä aselakeja vastaan.

Tämä työ jatkuu vähemmän julkisuutta saavissa town hall–tapaamisissa kymmenissä osavaltioissa.

Vajaa viikko sitten 34 osavaltiossa kutsuttiin kansalaisia ja poliitiikkoja (siirryt toiseen palveluun) haastamaan toisensa aselakikeskusteluissa. Yhdysvaltalainen keskustelukäytäntö on poliitikoille herkkä ja hyödyllinen mittari saada selville, mistä tuuli puhaltaa ajankohtaisissa asioissa.

Wisconsinissa herätti huomiota ja paheksuntaa, että edustajainhuoneen republikaaninen puhemies Paul Ryan ei saapunut town hall –tapaamiseen paikalle. Ryan ilmoitti eilen keskiviikkona, että hän ei enää asetu ehdolle syksyn kongressivaaleihin.

Aselakien kiristyksiä odotellessa täysin ilmaisen ratkaisun puolustautumiseen kehitti Pennsylvaniassa maalaiskoulu, joka aikoo varata joka luokkaan säkillisen pikkukiviä, joilla voi heitellä ampujaa.