Julkisen sanan neuvosto: Ylelle vapauttava päätös Jemen-uutisesta

Julkisen sanan neuvoston mukaan Ylen uutisessa ei ollut olennaisia asiavirheitä, kun siinä tulkittiin YK:n maajohtajan kannanottoa.

Julkisen sanan neuvosto
Pasilan linkkitorni.
Derrick Frilund / Yle

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on käsitellyt Ylen verkkouutista koskevan kantelun, mikä koski Jemenin sotaa. JSN antoi Ylelle asiassa vapauttavan päätöksen.

Kantelun mukaan jutun otsikointi on harhaanjohtavaa, eikä se täytä totuudenmukaista tiedonvälitystä. Jutussa käsiteltiin YK-missiota johtavan maakoordinaattorin kannanottoa Jemenin kriisiin. Kantelijan mukaan YK:n maajohtaja ei mainitse alkuperäisessä tiedotteessaan jutussa mainittuja länsijoukkoja mitenkään.

Journalistin ohjeen 8 mukaan journalistilla on velvollisuus pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen. JSN:n mukaan uutisessa ei ollut olennaisia asiavirheitä, kun siinä tulkittiin YK:n maajohtajan kannanottoa.

Julkisen sanan neuvosto toteaa päätöksessään (siirryt toiseen palveluun), että Ylellä oli perusteet tulkita YK:n maakoordinaattorin kannanottoa niin, että siinä esitettiin kritiikkiä Britannialle ja Yhdysvalloille.

JSN:n mukaan uutisessa siteerattiin YK:n maajohtajan kannanottoa tarkasti. Jutun otsikossa ja ingressissä oli toimittajan tekemä tulkinta kannanotosta. Otsikon ei tarvitse olla täsmällinen ja yksiselitteinen, jos itse jutusta selviää, mistä on kysymys, kirjoittaa JSN.

JSN:n mukaan tiedotusvälineet voivat valita näkökulmansa ja ilmaisunsa silloinkin, kun ne ovat kiistanalaisia.