Hallituksen mitta täyttyi: Haluaa irtisanoa Suomen ja Portugalin välisen verosopimuksen – varakkaiden suomalaiseläkeläisten verovapaus päättyy

Esityksen taustalla on Portugalin viivyttely uuden verosopimuksen toimeenpanossa.

verovapaus
Nainen katselee kun ihmiset kalastavat Coruchessa Portugalissa.
Mario Cruz / EPA

Hallitus esittää, että Suomen ja Portugalin välinen verosopimus irtisanotaan. Hallitus antoi asiaa koskevan esityksen eduskunnalle torstaina.

Irtisanominen koskisi nykyistä, vuonna 1970 solmittua verosopimusta. Sopimukseton tila tarkoittaisi, että Suomi voisi verottaa yksityisen alan eläkkeitä kansallisen lain pohjalta. Irtisanomisen on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta.

Esityksen taustalla on Portugalin viivyttely uuden verosopimuksen toimeenpanossa. Suomi ja Portugali solmivat uuden verosopimuksen marraskuussa 2016. Portugalin parlamentti ei ole kuitenkaan käsitellyt sopimusta, joten sitä ei ole saatu voimaan.

Sopimuksella oli tarkoitus tukkia porsaanreikä, jonka avulla varakkaat suomalaiset eläkeläiset ovat pystyneet välttämään verojen maksun muuttamalla Portugaliin asumaan.

Sopimuksen arvioitiin vaikuttavan käytännössä noin 200–300 suomalaisen verotukseen. Periaatteellisesti tärkeän verovapauden lopettamisesta koituvaksi verohyödyksi laskettiin joitakin miljoonia euroja.

Eläkkeiden verottomuudesta nousi kohu kesällä 2015 kun kävi ilmi, että muun muassa Keskon entinen pääjohtaja Matti Halmesmäki, Rautaruukin entinen toimitusjohtaja Sakari Tamminen ja Nokian renkaiden entinen toimitusjohtaja Kim Gran olivat siirtäneet kotipaikkansa Portugaliin, missä heillä oli mahdollisuus anoa verovapautta eläkkeilleen.

Lue myös:

Suomi ja Portugali allekirjoittivat uuden verosopimuksen – eläkeläisten verovapaus päättyy

Sipilä Portugalin verosopimuksesta: Tavoitteena loppu verovapaille eläkkeille

Stubb: Verojen pakoilu Portugalissa pannaan kuriin – "Meillä on tasan kaksi vaihtoehtoa"