Hanhien kevätmuutto siirtynyt lännemmäksi – nyt Hämeessäkin nähdään tuhansien lintujen parvia

Viljelytapojen muutos on saanut hanhet muuttamaan aiempaa läntisempiä reittejä. Suomen pelloilta linnut löytävät aiempaa paremmin ruokaa, mutta itärajan takana ruokailupaikat ovat käyneet vähiin.

muuttolinnut
Hanhien kevätmuuttoa
Hanhien kevätmuuttoa Kanta-Hämeestä Hattulan Merven pelloilta.

Viikonlopun aikana hämäläiset lintuharrastajat odottavat näkevänsä hanhiparvia, joissa on jopa kymmenentuhatta lintua. Jo alkuviikosta Janakkalan Kernaalanjärvellä on lepäillyt nelisentuhatta hanhea, jotka aamuisin lähtevät pelloille ruokailemaan.

Ari Lehtinen
Hämeessä nähdään aiempaa isompia hanhiparvia, sanoo Ari Lehtinen.Janne Rönkkö

Hämäläiset pellot tarjoavat nykyisin hanhille hyvät ruokailumahdollisuudet.

– Kun aiemmin pellot kynnettiin ympäri, nyt käytetään paljon suorakylvöä. Näiltä pelloilta linnut löytävät hyvin syötävää. Lintujen on tankattava hyvin ennen kuin ne jatkavat matkaansa pohjoisten pesimäalueille, kertoo janakkalalainen lintuharrastaja Ari Lehtinen.

Itärajan takana ruokailupaikat vähissä

Hanhien muuttokäyttäytymisessä onkin tapahtunut suuria muutoksia viimeisten 20 vuoden aikana. Aiemmin isot hanhiparvet kulkivat Suomenlahden itäosista Kannaksen ja Aunuksen kautta pohjoiseen.

Nyt itärajan toisella puolella sopivat ruokailu- ja levähdyspaikat ovat vähissä ja se on saanut linnut vaihtamaan läntisemmille reiteille.

– Neuvostoliiton romahduksen jälkeen viljely Aunuksen alueella on vähentynyt. Monet aiemmat pellot ovat nyt pajua kasvavaa heinikkoa. Siellä ei ole enää ruokaa hanhille keväisin, tietää itänaapurinkin puolella hanhia inventoinut Lehtinen.

Myös muuttoaikataulu on varhentunut.

– Ennen muutto oli parin viikon rysäys huhtikuun puolenvälin aikoihin. Nyt linnut viivyttelevät täällä kuukauden päivät tai ylikin.

Syksyisin vielä isompia parvia

Vielä pari vuosikymmentä sitten lyhytnokkahanhi oli suuri harvinaisuus, mutta nyt sitä nähdään säännöllisesti Kanta-Hämeessä ja länsirannikon isoilla peltoaukeilla jopa 100-200 linnun parvia.

Keväisin Hämeen pelloilla ruokailee etenkin tundrahanhia sekä molempia metsähanhirotuja. Joukossa on vähemmässä määrin myös kanadanhanhia. Syksyisin hämäläismaisemissa on nähty myös valkoposkihanhia isoina parvina.