Hallitukselta tiukattiin sote-pisteytyksestä – Zyskowicz syytti oppositiota levottomuuden lisäämisestä

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko vakuutti oppositiolle eduskunnan kyselytunnilla, että kansalaisia ei ole tarkoitus pisteyttää henkilökohtaisesti.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Krista Kiuru
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Oppositio penäsi hallitukselta lisätietoja sote-uudistukseen liittyvästä henkilökohtaisesta pisteytysjärjestelmästä torstaina eduskunnan kyselytunnilla.

Keskustelu pisteytyksestä alkoi tiistaina kun julkisuuteen tuli tieto, jonka mukaan jokainen suomalainen pisteytetään sen mukaan, miten paljon hän rasittaa terveydenhuoltoa.

Asiassa on kyse sote-uudistuksen palveluntuottajien korvausmallista. Asiakas valitsee ensin sen sote-keskuksen, johon hän hakeutuu hoitoon. Maakunta puolestaan maksaa sote-keskukselle kuukausittaisen kiinteän korvauksen asiakkaasta. Tämän kapitaatiokorvauksen suuruus määräytyy muun muassa asiakkaan sukupuolen, iän, sairauksien ja työssäkäynnin perusteella.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Krista Kiuru (sd.) sanoi, että esitetty profilointi aiheuttaa kansalaisissa huolta. Kiuru kyseenalaisti koko pisteytysjärjestelmän laillisuuden.

– Missä ovat yksiselitteiset lakipykälät, perustelut ja oikeutus tälle hankkeelle? Tietosuojavaltuutettu ja oikeusoppineetkin ovat yllättyneet tästä hankkeesta, Kiuru kysyi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) vakuutti oppositiolle, että kansalaisia ei ole tarkoitus pisteyttää henkilökohtaisesti. Saarikko toisti aiemman arvionsa, että tiedot asiakaskohtaisista korvauksista olisivat anonyymisti ryhmiteltyjä.

– Emme ole luomassa järjestelmää, jossa yksittäisten kansalaisten terveystietoja ja sitä kautta ihmisen arvoa määriteltäisiin. Se on puistattava vertauksenakin, Saarikko sanoi.

Saarikon mukaan hallitus on luomassa "tiedolla johtamisen mallin", jossa voidaan varmistua, että sote-keskuksessa liikkuu rahaa ihmisistä sen mukaan, kuinka paljon he tarvitsevat hoitoa.

Saarikko muistutti, että Suomessa on vahva lainsäädäntö tietosuojasta ja uusi EU-direktiivi vielä selkiyttää säännöksiä.

– Sote-uudistus noudattaa näitä tekijöitä, Saarikko painotti.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) syytti oppositiota kansalaisten hämmentämisestä väärillä tiedoilla ja mielikuvilla. Zyskowiczin mukaan oppositio lisää toiminnallaan vääriin käsityksiin perustuvaa levottomuutta asiassa.

Lue myös:

Sotessa ihmiset luokitellaan riskien mukaan – STM: Erityisesti paljon sairastavien etu

Ymmärrätkö miten sote vaikuttaa sinuun? Kokeile Ylen pelillä