Omistatko vai vuokraatko autosi? Leasing yleistyy, mutta sopimus on syytä tarkistaa huolella

Auton omistamista ei pidetä enää välttämättömyytenä. Entistä useampi ottaa uuden auton alleen pitkällä vuokrasopimuksella.

leasing
Lähikuva autojen keuloista autoliikkeessä.
Nella Nuora / Yle

Jyväskyläläinen Mari Varjus pienentää uudenkarhean autonsa stereoita haastattelua varten. Varjus päätyi tekemään autosta kolmen vuoden vuokrasopimuksen sen helppouden takia.

– Tämä on ihan naisten juttu! Ei tarvitse miettiä huoltoa tai renkaanvaihtoa tai muita sellaisia juttuja.

Henkilöautojen yksityisleasing on kasvanut viimeisen vuoden aikana etenkin Etelä-Suomessa. Suomi on kuitenkin vielä jälkijunassa muihin Pohjoismaihin verrattuna. Esimerkiksi Ruotsissa yksityishenkilöiden viime vuonna käyttöön ottamista uusista autoista jopa 30 prosenttia rahoitettiin leasingsopimuksilla.

Kuluttaja voi eksyä sopimusviidakkoon

Suomessa yksityisleasingia säätelee kuluttajansuojalaki. Tarjolla olevat leasingsopimukset yksityishenkilöille ovat pääasiassa osamaksupohjaisia, kertoo Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa.

– Autokauppojen omia rahoitustuotteita säätelee osamaksulaki, joka tuo turvaa asiakkaalle.

Uuden auton etupenkit, nahkaistuimet
Jarkko Riikonen / Yle

Autoliikkeiden ja rahoitusyhtiöiden leasingpaketeista asiakas voi räätälöidä itselleen sopivan sopimuksen. Tarjousten vertailu keskenään on vaikeaa, sillä jokaisella yrityksellä on sopimuksissa omanlaisiaan ehtoja. Esimerkiksi ylimääräisistä ajokilometreistä maksettava hinta voi vaihdella paljonkin.

Useimmiten peruskuukausihinta sisältää vain auton rahoitusmaksun. Silloin määräaikaishuollot, renkaanvaihdot ja muut kulut on kaivettava omasta lompakosta, kun ne ovat ajankohtaisia – aivan kuten omistusautonkin kanssa.

Puolestaan autoilun kustannukset ovat melko pitkälle samat niin leasingautolle kuin omistusautollekin. Vakuutukset, polttoaine ja verot ovat samat rahoitusmallista riippumatta.

Kiinteä kuukausimaksu tuo vakautta omaan talouteen

Yksityisleasing sopii hyvin etenkin vähän ajavalle autoilijalle. Auton kuukausihinta on sitä pienempi, mitä vähemmän mittariin kertyy kilometrejä.

Edullisimmillaan uuden henkilöauton voi vuokrata alle 200 eurolla kuukaudessa, kalleimmat vuokrat nousevat yli tuhanteen euroon kuukaudessa. Sopimuksen kesto on 1–3 vuotta.

Mari Varjuksen autoon saa kertyä 10 000 kilometriä kolmessa vuodessa. Ylimääräisistä kilometreistä pitää pulittaa ylimääräinen hinta.

– Jos alkaa kymppitonni täyttyä ennen vuokra-ajan päättymistä niin sitten kävellään, nauraa Varjus.

Nainen istuu autossa
Mari Varjus on tyytyväinen uuteen leasingautoonsa.Jarkko Riikonen / Yle

Kuukausihintaan vaikuttaa toki myös auton myyntihinta: pieni "kauppakassi" on edullisempi kuin iso katumaasturi.

Moni liittää pakettiinsa myös jonkintasoisen huoltosopimuksen, jossa määräaikaishuoltoja ja kuluvia osia, kuten tuulilasinpyyhkijöitä ja jarrupaloja, maksetaan sovitulla summalla joka kuukausi.

Polttoainekulut ja vakuutukset jäävät useimmissa tapauksissa itselle maksettavaksi – lähes kaiken muun voi paketoida kiinteään kuukausihintaan.

Palvelukulttuuri vähentää perinteistä auton omistamista

Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa näkee, että Suomen autoilukulttuuri on pikkuhiljaa muuttumassa. Auton pitkäaikainen vuokraaminen nousee vahvaksi vaihtoehdoksi auton omistamiselle.

Nainen uuden auton ratissa autokaupassa.
Uuden auton vuokraaminen muutamaksi vuodeksi ilman käsirahaa houkuttaa yhä useampaa suomalaista.Jarkko Riikonen / Yle

Rissan mukaan upouuden auton arvosta häviää kolmessa vuodessa noin 40–50 prosenttia. Kukaan ei voi olla varma siitä, mikä tänään hankitun auton hinta on kolmen vuoden kuluttua.

– Näissä yksityisleasing-tuotteissa arvon alenemisen riski on rahoitusyhtiöllä tai autoliikkeellä, ei kuluttajalla.

Ilmaiseksi yhtiöt eivät tietenkään riskiä ota – kuluttaja maksaa arvonalenemisen korkoineen kuukausimaksussaan.

Mukavuudenhalu voitaa omistamisen

Henkilöauton pitkäaikainen vuokraaminen on hieman kalliimpaa kuin auton omaksi ostaminen. Silti yksityisleasingista tulee useita tiedusteluja päivittäin, kertoo Delta Auton Jyväskylän toimipisteen automyyjä Timo Happonen.

– Ihmisten mukavuudenhalu ylittää omistamisen halun.

Autokaupoille leasingsopimukset tuovat vilskettä uusien autojen myyntiin. Myös vaihtoautokauppa on sujuvampaa, kun myyjä tietää milloin liikkeeseen luovutetaan leasingautona ollut määräikaishuollettu ja vähän ajettu ajoneuvo.

Auton käynnistyksen start engine -nappula
Yksityisleasingilla auton voi vaihtaa uuteen muutaman vuoden välein.Jarkko Riikonen / Yle

Palveluyhteiskunta on siis saavuttamassa myös autoilun ja huolettomuudesta ollaan valmiita maksamaan. Etenkin nuoret perheet tekevät yksityisleasingsopimuksia mittavan autolainan kuolettamisen sijaan.

Mari Varjus pohti käytetyn auton ostamista, mutta päätti sittenkin vuokrata uuden.

– Siihen vaihtoautoon olisi voinut tullut muutaman kuukauden päästä kaikenlaisia pikkuvikoja ja sillä tavalla lisää hintaa.

Sopimus on hyvä syynätä tarkkaan

Perinteiseen osamaksuun verrattuna auton pitkäaikainen vuokraaminen on sitovampaa. Määräaikaiseen sopimukseen voi olla vaikea saada muutoksia kesken kauden. Esimerkiksi jos elämä muuttuu ja vuokra-auto jää perheelle liian pieneksi, sitä ei välttämättä voi vaihtaa isompaan.

Etukäteen on hyvä selvittää myös sopimuksen ylittävien ajokilometrien hinta – niistä voi kertyä iso summa maksettavaksi vuokra-ajan päätyttyä.

Joissakin tapauksissa auton voi lunastaa omakseen vuokra-ajan jälkeen maksamalla jäljelle jääneen pääoman kerralla tai osamaksulla. Tai sitten voi tehdä niin kuin Mari Varjus on jo päättänyt tehdä: vaihtaa uuteen leasing-autoon kolmen vuoden päästä.

– Tai sitten ostan polkupyörään peräkärryn.