Päiväkodissa kiusaaminen kielletään lailla

Kiusaaminen on kielletty jo aiemmin koulussa, ammattikoulussa ja lukiossa.

päivähoito
Päiväkotilapset leikkivät duploilla.
Emilia Malin / Yle

Kiusaaminen päiväkodissa on syksystä alkaen kiellettyä myös lain mukaan. Hallituksen tuore lakiesitys velvoittaa henkilöstöä puuttumaan kiusaamiseen.

– Päiväkodin tulee olla lapselle turvallinen ympäristö, jossa ketään ei kiusata eikä kukaan opi kiusaajaksi. Henkilöstöllä on yksiselitteinen velvollisuus ehkäistä häirintää ja kiusaamista sekä puuttua siihen, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (Kok.) sanoo ministeriön tiedotteessa.

Voiko kiusaaja saada rangaistuksen - tai se, joka ei puutu kiusaamiseen? Sellaista laista ei löydy. Päiväkoteja ja esiopetusta valvovat viranomaiset, joille ongelmista voi kannella.

Kiusaaminen on jo aiemmin ollut lakien mukaan kiellettyä peruskoulussa, ammattiopistoissa ja lukioissa. Nyt sama kielto ulottuu varhaiskasvatukseen, kun lakia kirjoitetaan uudelleen.

Varhaiskasvatuslakiin on tekeillä iso uudistus (siirryt toiseen palveluun). Eduskunnan pitää vielä käsitellä laki, voimaan se tulisi syksyllä. Päiväkoteja koskevat asiat siirtyivät neljä vuotta sitten sosiaali- ja terveysministeriöltä opetusministeriölle.

Lue lisää:

Itähelsinkiläisessä päiväkodissa haukkumista, lyömistä, potkimista ja kiusaamista, sanovat vanhemmat – kaupunki selvittää toimintaa ja vakuuttaa nollatoleranssia väkivaltaan