EU-jäsenmaan annettava lupa rahallisiin sanktioihin – Sirpa Pietikäinen: “Eikö olekin hullua?”

Torstain A-studio: Talk -ohjelmassa keskusteltiin EU-vastaisuudesta itäisen Euroopan Visegrad-maissa, erityisesti Puolassa ja Unkarissa. Maat kuuluvat Euroopan unionin seitsemän eniten tukia saavan maan joukkoon.

populismi
EU:n lippu Brysselissä
Olivier Hoslet / EPA

Nationalismi, populismi ja Euroopan unionin periaatteiden haastaminen kiihtyvät itäisissä unionin maissa. Euroopan unionin on ollut vaikea tarttua Puolan ja Unkarin demokratian haasteisiin.

Samalla merkittävä osa maiden julkisista investoinneista tehdään EU-tukirahoilla, esimerkiksi Unkarissa yli 80 prosenttia.

Kuluvalla seitsenvuotiskaudella Unkari tulee saamaan EU:lta tukia 25 miljardia euroa ja kaikista jäsenmaista eniten tukia saava Puola yhteensä 86 miljardia.

Tukia on myös käytetty räikeästi väärin.

Maaliskuussa Euroopan petostentorjuntavirasto kertoi tutkivansa Unkarin pääministeri Viktor Orbanin vävyn toimia liittyen katuvaloasennuksiin. Budapestin metrohankkeesta EU on vaatinut Unkaria maksamaan takaisin melkein 300 miljoonaa euroa rahan väärinkäytösten vuoksi.

A-studio: Talkin studiokeskustelussa torstai-iltana pohdittiin sitä, miksi tukia maksetaan, vaikka maat eivät toimi unionin periaatteiden mukaisesti.

Rahahanat kiinni?

Tällä hetkellä tukien leikkaaminen sanktiona on mahdotonta, koska se vaatisi unionin sisällä uuden toimivallan luomista. Se puolestaan vaatisi kaikkien maiden - myös sanktioiden kohteeksi joutuvien maiden - suostumuksen.

– Eikö olekin hullua? Näin se kyllä on, toteaa europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (EPP).

– Jos on selvä epäilys tukien väärinkäytöstä, pitäisi olla mahdollisuus jäädyttää taloudelliset tuet tälle maalle.

Populismin tutkija Emilia Palonen ei näe tukien jäädyttämistä realistisena vaihtoehtona.

– Mielestäni tämä hanat kiinni ja päälle -vaihtoehto ei ole järkevä.

EU-tukijärjestelmä uusiksi

Tukien jäädyttämisen lisäksi Pietikäisen mielestä aluetukien siirtäminen maan sisällä uuteen kohteeseen tulisi poistaa. Nyt aluetuet jäävät jäsenmaalle, vaikka niiden käytössä olisikin tehty rikkomuksia.

– Sinne on tehty melkoinen koukku, että ei aiheudu ihan kamalia ongelmia, vaikka kokeilisikin kepillä jäätä.

Pietikäinen poistaisi myös uusien jäsenmaiden siirtymäkauden tukien pitkää häntää.

Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) olisi valmis luopumaan unionin tukijärjestelmästä kokonaan.

– Perussuomalaiset ovat sitä mieltä, että meidän pitäisi koko tästä tulonsiirtounionista asteittain luopua. Se vain lisää byrokratiaa ja korruptiota, eikä niitä rahoja kyetä valvomaan.