1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työsuhde

Professori hallituksen uusista työllistämiskeinoista: Aktiivimalli on vain muurahaisenpissaa tähän verrattuna

Hallitus suunnittelee muutoksia vahvasti suojeltuun työsuhdeturvaan, joka koskee myös alle 20 työntekijän yrityksiä.

Työsuhde
Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen.
Seppo KoskinenKalle Mäkelä / Yle

Tyyntä myrskyn edellä?

Hallitus täydensi työttömiä ja ay-väkeä suututtanutta aktiivimallia budjettineuvotteluihin kuuluvassa kehysriihessä.

Samalla hallitus päätti isoista periaatteellisista muutoksista työntekijöiden irtisanomissuojaan yrityksissä. Lisäksi alle 30-vuotiaita voisi palkata ilman perusteita määräaikaisiin töihin.

Turun yliopiston työoikeuden konkariprofessori Seppo Koskinen ennustaa esityksille tylyä kohtaloa. Hän pitää uusia ajatuksia koskemisena länsimaisen työsuhdeajattelun kaikkein pyhimpiin: työsuhdeturvaan.

Hallitus muuttamassa lähes kaikkien yritysten työntekijöiden suojaa

Hän ei povaa alle 20 työntekijän yrityksille suunnatulle ehdotukselle ruusuista tulevaisuutta. Aktiivimallin vastarinta tiedetään, mutta professori vertaa aktiivimallia työsuhdeturvan heikennyksiin muurahaisenpissana.

– Tämä koskee olennaista asiaa, työssä olevien työsuhteen kestoa. Tässä puhutaan aktiivimallin hetkellisten tai paikattavien asioiden sijaan työsuhdeturvasta, joka voi loppua, Koskinen vertaa vähättelemättä aktiivimallin vaikutuksia.

Hallitus tavoittelee muutoksella työpaikkojen luomista yrityksiin. Koskinen muistuttaa, että hallituksen esitys tullaan arvioimaan työsuhde- ei työllisyysasiana. Tämä siksi, että hallituksen esityksen ulkopuolelle jää vain noin prosentti yrityksistä.

Koko työntekijöiden suojelu perustuu siihen, että ihan mistä tahansa syystä ei voi irtisanoa.

Seppo Koskinen

Arvioiden mukaan esitys koskisi noin 270 000 yritystä. Muutos olisi yleinen työsuhdeturvan heikennys, joka Koskisen mukaan törmää varmasti kansainvälisiin ja suomalaisiin työoikeuden pykäliin.

– Perusteettoman irtisanomisen kieltäviä pykäliä ei välttämättä edes löydy, koska sitä on pidetty ihan mahdottomana. Koko työntekijöiden suojelu perustuu siihen, että ihan mistä tahansa syystä ei voi irtisanoa.

Koskinen ei edes tarkkaan mietittyään löydä syitä, joilla alle 20 työntekijän yrityksille suunnattu esitys ei syrjisi työntekijöitä.

Yhdenvertaisuus ja syrjintäkielto ovat työoikeuden ydintä ja niiden perusteella Koskisen on vaikea nähdä, miten hallituksen kaavailema, yrityksille suunnattu kevyempi irtisanomismenettely voisi toteutua.

Yrittäjät kiittelevät hallituksen aikeita heikentää irtisanomissuojaa – "Työntekijän luonne ei aina selviä koeaikana"

Irtisanominen ei ole nyt kohtuuttoman vaikeaa

Koskinen ei pidä työntekijöiden työsuhdeturvaa korkeana ja syynä työllistymisen estämiselle.

– Työnantajilla on käsitys, että työsopimuksen päättämisperusteiden suoja työntekijän puolella on jotenkin korkealla. Ei se sitä ole, vaan vähäiset rikkomukset eivät oikeuta päättämään, oleelliset kyllä.

Hallitus on puhunut painavista irtisanomissyistä.

Työnantaja voi päättää työsuhteen myös ilman varoitusta tai muun työn tarjoamista, jos niiden vaikutukset ovat kohtuuttomia toteuttaa. Työntekijä voidaan esimerkiksi irtisanoa, jos hän ei noudata työnantajan varoitusta.

Todellisesti irtisanomiskynnys ei ole korkealla eikä varoitus ole kovin kummoinen velvoite työnantajille

Seppo Koskinen

– Todellisesti irtisanomiskynnys ei ole korkealla eikä varoitus ole kovin kummoinen velvoite työnantajille, Koskinen toteaa satojen tieteellisten artikkeleiden kokemuksella henkilökohtaisista irtisanomisperusteista.

– Työnantajalla on aivan kohtuullinen velvoite, että työsuhteessa, varsinkin pitkässä selvitetään irtisanomistilanteessa myös muita työmahdollisuuksia, Koskinen jatkaa ja kertoo toisesta keskeisestä irtisanomisvelvoitteesta.

Esimerkiksi sairaus tai hankalan työntekijän maineessa olevan ay-aktiivius eivät riitä irtisanomissyiksi, vaan niissä törmätään syrjintään ja yhdenvertaisuuteen.

Alle 30-vuotiaita ei voi palkata perusteetta määräaikaisiin töihin

Hallituksen toinen uusi työllistämistoimi on alle 30-vuotiaiden työllistäminen määräajaksi ilman perusteita. Myös tässä hallitus törmää Koskisen mukaan työoikeuteen.

Euroopan unionin säädösten mukaan perusteettomiin määräaikaisiin työsuhteisiin pitää olla jokin erityinen syy. Niitä ovat pitkäaikaistyöttömän palkkaaminen ja yli 68-vuotiaiden palkkaaminen, ei alle 30-vuotiaan palkkaaminen.

Koskinen kysyy hallitukselta, mikä on se erityinen syy, jolla direktiiviä ei tarvitse soveltaa tässä tapauksessa. Perusteetonta määräaikaisuutta voi soveltaa vain rajatulle ryhmälle.

– Nuorten kohdalla syy voi ollakin, mutta kolmekymppiset eivät ole nuoria.

Aivan pienet yritykset eri asia

Koskinen epäilee hallituksen irtisanomissuojan muutosten rajanvetoa. Alle 20 työntekijän yrityksille suunnattu helpotus ei Koskisen arvion mukaan läpäise Euroopan unionin arviointia siitä, että se olisi mikroyrityksille suunnattu työllistämistoimi eikä työsuhdeturvan heikennys.

99,9 prosenttisesti voisin olla varma, että noin korkea raja ei mene läpi

Seppo Koskinen

– 99,9 prosenttisesti voisin olla varma, että noin korkea raja ei mene läpi.

Koskisen arvion mukaan yhden tai kahden työntekijän yrityksien kohdalla hallituksen esitys voisi olla toteuttamiskelpoinen. Silloin esitystä pidettäisiin keinona helpottaa ensimmäisen työntekijän palkkaamista.

Hallitus painottaa, että se ei ole luomassa villiä tilannetta työmarkkinoilla. He huomioivat esityksissä Suomea velvoittavat kansainväliset sopimukset ja perustuslain.