Hyppää sisältöön

Yrittäjät kiittelevät hallituksen aikeita heikentää irtisanomissuojaa – "Työntekijän luonne ei aina selviä koeaikana"

Hallitus pyrkii vauhdittamaan työllisyyttä madaltamalla irtisanomisen suojaa alle 20 työntekijän firmoissa.

Markus Seppänen Kuva: Jouni Immonen / Yle

Helsinkiläinen tilitoimisto Profitcount työllistää kourallisen väkeä, mutta kasvuhalujakin yrityksestä löytyy. Hallituksen tavoitteena on vauhdittaa juuri tällaisten pienyritysten kasvua. Uusien työntekijöiden palkkaamista aiotaan helpottaa madaltamalla irtisanomisen suojaa alle kahdenkymmenen työntekijän firmoissa.

– Suurin riski on ensimmäisen työntekijän palkkaamisessa. Uskon, että se voi vauhdittaa uusien työntekijöiden rekrytointeja, tilitoimisto Profitcountin toimitusjohtaja Markus Seppänen sanoo.

– Jos rekrytoinnin riskit ovat pienemmät, niin se varmasti parantaa työllisyyttä.

Suomessa kilpailijamaita tiukemmat ehdot

Työntekijän kannalta irtisanomissuoja on hyvä asia, mutta työttömän kannalta huono, koska se nostaa kynnystä palkata työvoimaa. Profitcountin toimitusjohtajan Markus Seppäsen mukaan työntekijän koeaika ei välttämättä riitä selvittämään rekrytoinnin onnistumista. Seppänen sanoo, että vasta aidot työtilanteet näyttävät esimerkiksi sen, miten työntekijä selviää konfliktitilanteista.

Seppänen sanoo, että työntekijän luonne ei aina välttämättä selviä koeaikana.

– Työntekijän koeaika kuluu usein työhön perehdyttämisessä ja vasta aidot työtilanteet näyttävät, miten henkilö parjää konfliktitilanteissa, Seppänen selventää.

Irtisanomisen suojan madaltamista on ajanut muun muassa pk-yritysten etujärjestö Suomen Yrittäjät. Uudistuksen myötä Suomi lähenisi ehdoissaan kilpailijamaita.

– Kun katsotaan kansainvälisesti esimerkiksi verrattuna Saksaan, Suomessahan on korkeampi kynnys irtisanoa työntekijä henkilöperusteisella syyllä, Suomen yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula sanoo.

Palkansaajien tutkimuslaitos: Yritykset ja työntekijät eriarvoiseen asemaan

Palkansaajapuolella katsotaan, että uudistus on ajamassa paitsi yritykset myös työntekijät eriarvoiseen asemaan.

– Tämä asettaa yritykset eriarvoiseen asemaan koon perusteella ja tapahtuu myös niin, että nämä henkilöt siellä yrityksissä ovat näin ollen eriarvoisessa asemassa, jos katsotaan irtisanomisten vinkkelistä, Palkansaajien tutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Hannu Karhunen sanoo.

Hänen mukaansa uudistuksen todellisia vaikutuksia työllisyyteen on vielä vaikea arvioida.

– Varmasti sekä rekrytoinnit että irtisanomiset lisääntyvät, Karhunen sanoo.

Käytännön vaikutukset hämärän peitossa

Karhunen sanoo, että lain perusteella ketään ei voida irtisanoa esimerkiksi ulkonäön perusteella.

– Avoimeksi jää, mitä tämä uudistus tarkoittaa käytännössä, Karhunen sanoo.

Tilitoimistoyrittäjä muistuttaa, että ratkaisevin tekijä rekrytoinnissa on kuitenkin aina tarve.

– Yleensä palkkaus menee tarpeen mukaan, eikä riskianalyysin mukaan. Mutta ehkä me olisi rekrytoitu nopeammin, jos uudistus olisi jo ollut voimassa, tilitoimisto Profitcountin toimitusjohtaja Markus Seppänen sanoo.

Lue myös:

.
.