Unicef: Boko Haram siepannut jo yli tuhat lasta

Islamistijärjestö Boko Haram teki miltei tasan neljä vuotta sitten sieppauksen, joka tuomittiin maailmalla laajalti.

Boko Haram
Nigerian presidentti Muhammadu Buhari tapasi vapautettuja Chibokin kaupungin koulutyttöjä.
Nigerian presidentti Muhammadu Buhari tapasi vapautettuja Chibokin kaupungin koulutyttöjä 7. toukokuuta 2017.STR/ EPA

Länsiafrikkalaisessa Nigeriassa ääriryhmä Boko Haram on siepannut yli tuhat lasta vuoden 2013 jälkeen, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef (siirryt toiseen palveluun).

Islamistijärjestö on toteuttanut sieppauksiaan pääosin maan koillisosan alueilla.

Boko Haramin räikeimmästä ja eniten julkisuutta saaneesta sieppauksesta tulee kuluneeksi huomenna lauantaina tasan neljä vuotta.

Nigerian hallitusta vastaan taisteleva Boko Haram hyökkäsi 14. huhtikuuta 2014 tyttöjen yläkouluun Chibokissa ja sieppasi sen 276 oppilasta. Siepatut olivat 16-18 -vuotiaita tyttöjä. Myöhemmin monet tytöt vapautettiin, mutta siepatuista yli 100 on yhä kateissa.

Terroristien kohteina ovat olleet etenkin sekulaariset koulut, joiden länsimaista koulutusjärjestelmää järjestö vastustaa.

– Nämä toistuvat hyökkäykset lapsia vastaan kouluissa ovat kestämättömiä, sanoo Unicefin Nigerian-edustaja Mohamed Malick Fall.

Unicefin mukaan ainakin lähes 2 300 opettajaa on saanut surmansa ja yli 1 400 koulua on tuhottu sen jälkeen, kun Boko Haram aloitti sotilasoperaation islamilaisen valtion luomiseksi vuonna 2009.

Kaikkiaan 20 000 ihmistä on kuollut äärijärjestön pommi-iskuissa ja muissa väkivaltaisuuksissa. Lisäksi yli kaksi miljoonaa on paennut kodeistaan.

Lähteet: AFP