Tietosuojavaltuutettu kansalaisten sote-pisteytyksestä: "Selkeä profilointijärjestelmä" – rekistereiden käyttötarkoitus muuttuisi dramaattisesti

Tietosuojavaltuutettu on erityisen huolissaan siitä, että eduskunnassa olevasta hallituksen esityksestä ei "ota tolkkua kukaan".

sote-uudistus
aamutv
Sote-uudistuksen henkilökohtaisiin riskitekijöihin perustuvasta korvausmallista olivat keskustelemassa ylijohtaja Marina Erhola THL:stä ja tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio katsoo, että paljon keskustelua herättäneessä kansalaisten sote-pisteytyksessä on kyse profilointijärjestelmästä.

– Aivan selkeä profilointijärjestelmä. Erityisesti kun siihen liittyvät nämä terveydentilaa koskevat tiedot, joita ei pitäisi käyttää ihan mihin tahansa, Aarnio sanoi tänään perjantaina Ylen aamu-tv:ssä.

Aarnio oli erityisen huolissaan siitä, että tällä hetkellä eduskunnassa olevasta hallituksen esityksestä ei "ota tolkkua kukaan".

Mitä sille profiilille tapahtuu? Kuka sitä ylläpitää? Kuinka kauan sitä säilytetään?

Reijo Aarnio

– Mitä sille profiilille tapahtuu? Kuka sitä ylläpitää? Kuinka kauan sitä säilytetään? Mitkä ovat kansalaisten oikeudet siihen profiiliin liittyen?

Aarnio huomautti myös, että tällä hetkellä Suomessa kenelläkään viranomaisella ei ole toimivaltaa kansalaisten profiloimiseen.

Miten malli käytännössä toimisi?

Aamu-tv:n keskusteluun osallistunut THL:n ylijohtaja Marina Erhola korosti, että mallilla haetaan erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien yksilöiden etua. Mallilla pyrittäisiin ehkäisemään sote-yritysten kerman kuorintaa.

Tässä tavoitellaan sitä, että kaikki olisivat yhtä haluttuja sinne sote-keskuksiin.

Marina Erhola

Erholan mukaan alustavasti on ajateltu, että iän, sukupuolen ja erityiskorvattavien lääkkeiden perusteella lasketaan tietyt yksilökohtaiset kertoimet, joiden perusteella maakunta maksaisi korvauksia palveluntuottajalle.

– Esimerkiksi, jos on nainen tulee 0,2 lisää, ja jos on diabetes tulee jotakin lisää, Erhola selitti.

Erhola korosti, että mallin tarkoituksena on luoda mahdollisimman oikeudenmukainen korvausjärjestelmä.

– Aivan erityisesti tässä tavoitellaan sitä, että kaikki yksilöt, myös sairaammat tai muuten heikommassa asemassa olevat, olisivat yhtä haluttuja sinne sote-keskuksiin.

Erholan mukaan tällä hetkellä THL tekee laajaa selvitystä siitä, miten kertoimet määritellään.

– Katsomme isoilla aineistoilla, minkälaisilla tekijöillä voidaan ennustaa kustannuksia.

Näistä tekijöistä muodostetaan niin sanotut kapitaatiokertoimet.

Mistä tietoja kerätään?

Erholan mukaan kansalaisista voidaan kerätä tietoja monista eri paikoista.

– Suomi on sillä lailla hieno maa, että meillä on poikkeuksellisen hyvät rekisterit ja poikkeuksellisen paljon aineistoa, Erhola sanoi.

Erholan mukaan kansalaisista löytyy tietoja esimerkiksi THL:n omista rekistereistä, kuten esimerkiksi käyntisyyrekisteristä, jonne kertyy tietoa lääkärikäynnin syystä ja siitä, minne ihminen on hakeutunut hoitoon sen jälkeen. Erholan mukaan vastaavia tietoja kerätään jonkin verran myös sosiaalihuollosta ja erikoissairaanhoidosta.

Meillä on hyvin kattava rekisteripohja, jonne nyt jo kertyy meistä kaikista tietoja koko ajan.

Marina Erhola

Lisäksi Kelalla on tietoa esimerkiksi erityiskorvattavista lääkkeistä. Myös Tilastokeskuksen ja Väestörekisterikeskuksen tietoja voidaan hyödyntää.

– Meillä on hyvin kattava rekisteripohja, jonne nyt jo kertyy meistä kaikista tietoja koko ajan.

Hänen mukaansa näitä tietoja käytetään tälläkin hetkellä esimerkiksi kuntien valtionosuuksien määrittämiseen.

Rekisterit koottu eri tarkoitusta varten

Tietosuojavaltuutettu Aarnio muistutti, että kun rekistereitä on koottu, niille on määritelty jokin tietty käyttötarkoitus.

– Nyt se käyttötarkoitus tässä ehdotetussa muodossa poikkeaa hyvin dramaattisesti siitä, mitä varten ne on alun perin koottu, Aarnio huomautti.

Aarnion mielestä yksilön oikeudet pitäisi tuoda esille paljon vahvemmin kuin, mitä hallituksen sote-esityksessä on tehty. Erhola vakuutti, että tietosuojavaltuutetun huolet otetaan huomioon.

– Kyllä nyt henkilökohtaisesti toivon, että tässä asiassa kuitenkin päästään eteenpäin. Jos on niin, kuten tietosuojavaltuutettu toteaa, että näitä yksilönoikeuksia täytyy tuoda paljon vahvemmin esille, niin niin täytyy sitten tehdä, Erhola sanoi.

Lue myös:

Hallitukselta tiukattiin sote-pisteytyksestä – Zyskowicz syytti oppositiota levottomuuden lisäämisestä

Sotessa ihmiset luokitellaan riskien mukaan – STM: Erityisesti paljon sairastavien etu

Ymmärrätkö miten sote vaikuttaa sinuun? Kokeile Ylen pelillä