Särkänniemen alueen suunnittelu etenee: Sara Hildénin museolle tilaa, Onkiniemi myyntiin ja palloiluhalli yläparkkipaikalle

Kotimaa
Tampereen kaupungin suunnittelugrafiikkaa
Kaupunginhallituksen kokousmateriaalissa Pyynikin palloiluhallin korvaava monitoimiareena on sijoitettu Särkänniemen nykyiselle yläparkkipaikalle. Sen oikealla puolella näkyy Särkänniemen haluama hotellirakennus.Tampereen kaupunki

Sara Hildénin taidemuseo voi pysyä Särkänniemessä, jos Tampereen uusimmat suunnitelmat toteutuvat. Suunnitelmat mahdollistavat museon kehittämisen alueella. Museolle tulisi oma katuyhteys Onkiniemen suunnasta.

– Tämä ei kuitenkaan ota kantaa Sara Hildénin sijaintiin eli siihen, onko museon paikka tulevaisuudessa tämä vai joku muu, sanoo hankejohtaja Tero Tenhunen.

Myös palloiluhalli kuuluu alueen uusimpiin suunnitelmiin. Pyynikin palloiluhallin korvaajaa hahmoteltiin aiemmin Santalahteen Haarlan mutkaan, mutta paikka on osoittautunut hankalaksi. Nyt Särkänniemen alueelle ollaan varaamassa tila 6 000 neliön monitoimiareenalle, jos paikka todetaan sille sopivaksi.

Tampereen kaupunginhallitus käsittelee Mustastalahdesta Santalahteen ulottuvan alueen kehittämistä maanantain kokouksessaan. Asemakaavaluonnos tulee näillä näkymin nähtäville vielä ennen kesää.

Elämyksiä tamperelaisille ja turisteille

Kaupunki haluaa kehittää Mustastalahdesta Santalahteen ulottuvasta alueesta vetovoimaisen elämyskeitaan, jossa on tilaa kaupunkikulttuurille, tapahtumille ja matkailulle. Uuden strategian mukaan Tampere olisi vuonna 2030 Pohjoismaiden vetovoimaisin elämyskaupunki.

Mustalahden satama-alueelle kaavaillun Järvikeskuksen suunnittelua jatketaan ja viedään kaupallisempaan suuntaan. Keskukseen halutaan muun muassa järvi- ja avantokylpylä, ravintola ja Outdoor center -toimintaa.

Onkiniemen alueesta kaavaillaan ympärivuotista rosoista kulttuurimatkailukohdetta. Kaupunki haluaa pistää vanhan trikootehtaan myyntiin ja ostaja aiotaan valita alueen kehittämiseen tähtäävällä suunnittelu- ja toteutuskilpailulla. Tehdaskiinteistön ostaja saisi rakennettavakseen osan kortteliin kaavoitetuista asunnoista.

Santalahteen kehitetään tapahtuma-alue, joka toimisi myös alueen asukkaiden virkistyskäytössä. Noin 5-6 kertaa vuodessa puistossa järjestettäisiin niin iso tapahtuma, että koko alue tarvittaisiin sen käyttöön. Vaikka tapahtumia järjestetään tulevaisuudessakin myös keskustassa, Santalahden rantapuisto mahdollistaa isojen tapahtumien lisäämisen.

Rantareitti pyöräilijöille ja kävelijöille

Olennainen osa alueen kehittämistä on koko liikenneympäristön uudistaminen. Kevyen liikenteen yhteyksiä parannetaan Näsijärven ja Tammerkosken rantoja pitkin. Keskustasta alueelle pääsee Kortelahden ylittävää siltaa pitkin. Näsijärven rannan virkistysreitti kulkisi keskustan ja Ranta-Tampellan suunnista Mustaanlahteen, Särkänniemeen ja rantaa pitkin aina Santalahteen asti.

Kun raitiotien jatkolinja Lentävänniemeen valmistuu vuoteen 2024, alueelle pääsee entistä paremmin myös julkisella liikenteellä.

Artikkelin alkua korjattu 13.4.2018 klo 19.04: Aiemmin juttu alkoi, että Sara Hildénin taidemuseo pysyy Särkänniemessä, jos suunnitelmat toteutuvat. Suunnitelmat kuitenkin vain mahdollistavat taidemuseon kehittämisen alueella, mutta eivät ota kantaa siihen, sijaitseeko museo tulevaisuudessa siellä vai jossain muualla.