Ravintolalounaalta ylijäävä ruoka kiinnostaa Meri-Lapissa – ruokaa voitaisiin viedä myös vanhuksille kotiin

Lounasravintolat ovat löytäneet uuden keinon ehkäistä ruoan joutumista haaskuuseen.

ruokahävikki
Kuvassa lihakastiketta, perunaa ja riisiä lounasravintolan tarjoilupöydässä
YLE / Heini Holopainen

Moni ravintola haluaa hyödyntää yli jääneen ruoan myymällä sen edullisesti iltapäivän tunteina. Kokemukset hävikkiruoka-annosten myynnistä ovat yllättäneet positiivisesti merilappilaisravintolat.

– Ajattelimme kokeilla, että onko sille mitään käyttöä. Se otettiin vastaan todella hyvin, kertoo torniolainen yrittäjä Eeva-Maria Vaaraniemi LounasTorppi & Cateringista, missä hävikkiruoan myyntiä kokeiltiin ensimmäisen kerran toissa viikolla.

Vaaraniemi kertoo, että annokset kävivät kaupaksi nopeasti.

– Ei siinä mennyt kuin alle kaksi tuntia, niin kaikki oli mennyt.

Kemissä sijaitsevalla, aasialaista ruokaa myyvällä lounasravintola Wok Thailla, on vastaavia kokemuksia.

– Toissa viikolla meiltä ensimmäisen kerran kyseltiin sitä ja päätettiin kokeilla, miten menee. Olemme testanneet muutaman päivän ja kaikki, mitä on tarjottu, on kyllä heti mennyt, yrittäjä Vesa Sunnari ravintola Wok Thaista kertoo.

Hävikkimyynti ei vähennä lounasruokailijoita

Sunnarin mukaan hävikkiruoan myynti edullisesti ei vähennä lounasasiakkaiden määrää.

– Lounas on kiireisin aika, silloin työntekijät käyvät syömässä. Hävikkiruualle on sitten eri syöjiä.

Meri-Lapissa ei ole käytössä hävikkiruoan myymiseen tarkoitettua sovellusta, vaan yritykset myyvät ruokaa omien sivujensa kautta. Torniossa kotiruokaa valmistavan ravintolan yrittäjä kaavailee, että he voisivat kuljettaa ylijäämäannoksia kotiin vanhuksille.

– Vanhusten annokset pystytään tekemään eri kokoisina ja paljon edullisemmin, sillä ne eivät ole verrattavissa työmiesten annoksiin. Pääasia olisi, että vanhuksetkin saisivat hyvää ruokaa.

Valmis ruoka-annos helpottaa arkea

Ylijäämä ruoan ostaminen lounasravintolasta on monelle kiireiselle ihmiselle arkea helpottava vaihtoehto. Näin myös torniolaiselle Jani Perttulalle.

– Olen pitkään töissä ja lapset kun hakee ja pääsee kotiin, niin pitäisi alkaa ruoan laittoon. Se ei kauheasti houkuttele. On helppo hakea valmis annos, josta lapsetkin tykkäävät, Perttula sanoo.

Perttula kertoo, että kotiruokaa valmistavan lounasravintolan ruuat eivät ole kertaakaan jääneet lautaselle.

– Aina on peukkua tullut, että hyvää ruokaa on isi tehnyt. Minä otan kaiken kunnian tästä, Perttula nauraa.