Hyppää sisältöön

Australialaisyhtiö myi Suomen tv- ja radioverkot omistavan Digitan – "Uusi omistaja tuntee alaa paremmin"

Ylen tuotantojohtaja ei usko TV- ja radioverkkojen jakeluyhtiö Digitan omistajanvaihdoksen aiheuttavan nopeita muutoksia. Uudella omistajalla on aiempaa enemmän verkkoalan tuntemusta.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Suomen televisio- ja radioverkot pääosin omistava ja niitä operoiva Digita vaihtaa omistajaa. Aiempi omistaja, australialainen pääomasijoitusyhtiö First State Investments myy Digitan kansainväliselle sijoitusyhtiö Digital Colonylle.

Digital Colony kertoo tavoitteekseen mahdollistaa seuraavan sukupolven mobiili- ja internetinfrastruktuurin. Se on Digital Bridgen ja New yorkin pörssiin listatun kiinteistösijoitusyhtiö Colony NorthStarin yhteisyritys.

Digital Colony kuvailee keskittyvänsä investoimaan tietoliikennemastoihin, datakeskuksiin, piensoluverkkoihin ja kuituverkkoihin tavoitteenaan hyödyntää verkkojen konvergenssia ennen 5G:n käyttöönottoa ja sen jälkeen.

Uudella omistajalla taustaa verkkoalalta

Ylen Tuotannot-yksikön johtaja Janne Yli-Äyhö kertoo olleensa hieman yllättynyt, että Digita vaihtoi taas omistajaa. Viimeisin omistajanvaihdos oli vuonna 2012.

Yli-Äyhö ei usko, että omistajanvaihdos lyhyellä tähtäimellä muuttaa tilannetta Ylen tai muiden Digitan asiakkaiden kannalta.

– Käymme jatkuvasti Digitan kanssa keskustelua hinnoittelusta, kun heillä on vahva markkina-asema jakelussa. Tämä markkina-asema on myös viranomaisten tutkinnassa ja herättää pientä huolta pitemmän päälle, Yli-Äyhö kertoo.

Hän toteaa uudella omistajalla olevan vahvat taustayhteisöt ja myös verkkoalan osaamista, kun aiempi omistaja oli sijoitusyhtiö.

– Voisi kuvitella, että Digita alkaa nyt aktiivisemmin kehittää toimintaansa. Uusi omistaja on erilainen toimija ja tuntee alaa paremmin, kun aiempi oli puhdas sijoittaja.

Viranomaisten hyväksyntää edellyttävän kaupan odotetaan vahvistuvan vuoden 2018 toisen neljänneksen aikana. Kaupan hintaa ei julkisteta.

Oikeuskäsittely markkina-asemasta käynnissä

Digita perustettiin vuonna 1999 Ylen yhtiöitettyä jakelutekniikkansa. Se on ainoa suomalainen tv- ja radioverkkoja tarjoava toimija, jonka verkkoinfrastruktuuri tavoittaa lähes 100 prosenttia suomalaisista. Digitan toimitusjohtajana jatkaa Juha-Pekka Weckström ja johtoryhmänä Digitan nykyinen johtoryhmä.

– Omistuksessamme Digita on keskittynyt menestyksekkäästi ydinliiketoimintaansa, pidentänyt kaikkia keskeisiä tv-jakelusopimuksiaan, johtanut HD-siirtymää ja varmistanut kaikki UHF-alueen verkkotoimiluvat vuonna 2017, sanoo First State Infrastructure Investmentsin edustaja Niall Mills tiedotteessa.

Korkein hallinto-oikeus (siirryt toiseen palveluun) ottanee kesäkuussa kantaa Digitan hallitsevaan markkina-asemaan. Viestintävirasto päätti 2015, että Digitalla on niin kutsuttu huomattavan markkinavoiman asema televisio- ja radiolähetyspalveluiden tukkumarkkinoilla.

Digita valitti ratkaisusta, kuten valittivat myös Yle, MTV ja Sanoma Media Finland, joiden mielestä Viestintäviraston olisi tullut määrittää Digita Oy:tä koskevat velvoitteet tiukemmiksi erityisesti radiolähetyspalvelujen ja enimmäishinnoitteluvelvoitteen osalta.