1. yle.fi
  2. Uutiset

Ministeriö: Suomen talous kasvaa ennustettua nopeammin, työllisyys parantunut vauhdilla

Ennusteen mukaan Suomen talouden kasvu jatkuu yli kahden prosentin vuosivauhdilla tulevina vuosina.

Suomen talous
Ihmisiä liukuportaissa.
Henrietta Hassinen / Yle

Suomen talous kasvaa 2,6 prosenttia vuonna 2018, ennustaa valtiovarainministeriö tänään julkaistussa taloudellisessa katsauksessaan. Ennuste on hieman korkeampi kuin joulukuussa julkaistussa katsauksessa, jolloin ministeriö arvioi tämän vuoden kasvuksi 2,4 prosenttia.

Ennusteen mukaan Suomen talouden kasvu jatkuu yli kahden prosentin vuosivauhdilla tulevina vuosina mutta hidastuu alle puoleentoista prosenttiin keskipitkällä aikavälillä. Vuonna 2020 työllisyysaste nousee jo 72,5 prosenttiin. Työvoimapulasta ei kuitenkaan ole tulossa kasvua jarruttavaa ongelmaa, koska työttömiä ja piilotyöttömiä on edelleen paljon.

Ministeriön mukaan työllisyyden paraneminen voimistui vuodenvaihteen molemmin puolin poikkeuksellisen nopeasti, ja työllisyysasteen trendi on noussut jo 71 prosentin tuntumaan.

Talouskasvu, työllisyyden koheneminen sekä menojen kasvua hillitsevät toimet vahvistavat julkista taloutta lähivuosina. Ministeriö ennakoi, että julkinen talous tasapainottuu ja kääntyy hieman ylijäämäiseksi yli vuosikymmenen jatkuneen epätasapainon jälkeen vuonna 2020.

– Korkeamman työllisyyden ansiosta julkisen talouden näkymä on aiemmin ennustettua suotuisampi, toteaa osastopäällikkö, ylijohtaja Mikko Spolander tiedotteessa.

Julkinen velka alittaa 60 prosentin rajan ensi vuonna ja alenee hiljalleen 56 prosenttiin vuoteen 2022. Valtion menoissa on kuitenkin kasvupaineita, sillä väestön ikääntyminen ja puolustusvoimien hävittäjähankinnat kasvattavat valtion menoja ensi vuosikymmenellä.

Yksityisen kulutuksen kasvu kiihtyy tänä vuonna, kun työllisyys kohenee ja ansiotaso nousee. Tänä vuonna ansiotason odotetaan nousevan 1,9 prosenttia, mutta palkkaliukumat jäävät paikallisen sopimisen laajentuessa keskimääräistä pienemmiksi.

Lue myös

Kuluttajat ja yritykset luottavat edelleen talouteen – huippulukemia pienestä notkahduksesta huolimatta

Talous kasvoikin viime vuonna arvioitua vähemmän – Suomen Pankki: Ei syytä huoleen, noususuhdanne jatkuu

PTT: Osa työpaikoista ei täyty, kun niitä yritetään täyttää liian pienellä palkalla

Lue seuraavaksi