Mustasaarelaiset eivät kannata liitosta Vaasan kanssa

Mustasaarelaiskoteihin lähetettyyn kyselyyn vastasi noin 7 000 ihmistä. Suomenkieliset vastaajat olivat liitoksen kannalla.

Mustasaari
Sepänkylän kuntakeskusta halutaan kehittää ja laajentaa.
arkistokuvaMerja Vasikkaniemi / YLE

Enemmistö mustasaarelaisista vastustaa kuntaliitosta Vaasan kanssa. Kuntalaiskyselyyn vastanneista 52 prosenttia vastusti liitosta, 39 prosenttia oli liitoksen kannalla ja loput eivät ottaneet asiaan kantaa.

Suomenkieliset suhtautuivat liitokseen myönteisemmin kuin ruotsinkieliset. Suomenkielisistä liitoksen kannalla oli 71 prosenttia vastanneista.

Kyselyssä enemmistö kannatti myös neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämistä kuntaliitoksesta.

Mustasaarelaiskoteihin lähetettyyn kyselyyn vastasi noin 7 000 ihmistä, mikä on 43 prosenttia kyselyn saaneista.

Kyselyn tulokset esitettiin Mustasaaren kunnanvaltuustolle torstaina. Kyselyn toteutti Åbo Akademi. Projektia veti yksi koulun tutkijoista Kim Strandberg. Hänen mukaansa kyselystä on hyötyä, vaikka siihen vastasi alle puolet sen saaneista.

– Vastausprosentti kuulostaa matalalta, mutta kyselyksi se on todella hyvä. Vastausprosentit ovat nykyään usein 20 prosentin luokkaa tai alle sen. Kyselyllä on kyllä painoarvoa, vastasihan siihen 7 000 ihmistä, mikä on paljon. Kyselymme oli lisäksi hyvin kattava, joten ne jotka siihen jaksoivat vastata, pitävät myös asiaa tärkeänä, Strandberg toteaa.

Kuntaliitosselvityksen toimialakohtaiset työryhmät aloittavat toimintansa piakkoin. Mustasaaren ja Vaasan valtuustojen yhteinen johdantoseminaari liitoksesta pidetään ensi viikolla. Yhdistymisselvityksen pitäisi valmistua vuoden loppuun mennessä.