1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjä kielsi suositun viestipalvelu Telegramin – yhtiö ei suostunut päästämään FSB:tä viestien kimppuun

Moskovalainen oikeisistuin antoi tänään päätöksen, jonka perusteella voidaan estää pääsyn Telegram-viestipalveluun Venäjällä välittömästi.

Venäjä
Telegram viestipalvelu
Telegram viestipalvelun käyttö estetään Venäjällä.Sascha Steinbach/Epa

Venäjällä suositun viestipalvelu Telegramin käyttö estetään välittömästi Venäjän alueella. Näin päätti moskovalainen oikeusistuin perjantaina.

Blokkaamista oli hakenut Roskomnadzor, venäläinen viestintävirasto. Hakemuksen syynä oli Telegramin sitkeä kieltäytyminen päästää turvallisuusviranomaisia tutkimaan yksityisviestejä.

Telegramia käyttää sen omien sanojen mukaan joka kuukausi kaksisataa miljoonaa asiakasta. Palvelun kautta voi lähettää viestejä, kuvia ja videoita jopa viiden tuhannen ihmisen ryhmille.

Vuonna 2013 kahden venäläisveljeksen, Nikolai ja Pavel Durovin perustama viestipalvelu on ollut erilaisten poliittisten aktivistien ja kansalaisjärjestöjen suosima. Tiettävästi myös ääri-islamilaiset ovat hyödyntäneet palvelua viesteissään, mikä onkin turvallisuusviranomaisten perustelu sille, miksi viestejä pitäisi päästä valvomaan.

Durov kirjoitti viime vuonna, että FSB:n vaatimusta on teknisesti mahdoton toteuttaa ja se rikkoo Venäjän perustuslaissa taattua viestintäsalaisuutta.

"Ei vaikuta venäläisten elämään"

Presidentti Vladimir Putinin avustaja German Klimenko kommentoi tuoreeltaan uutistoimisto Tassille, että viestintään jää muitakin vaihtoehtoja, kuten ICQ, Viber tai WhatsApp.

– Uskon, että kaikkien yritysten, jotka toimivat Venäjällä ja tarjoavat palveluita venäläisille tulisi toimia yhteistyössä lainvalvontaviranomaisten kanssa ja lain mukaan. Telegramin blokkaaminen ei vaikuta venäläisten elämään lainkaan, sanoi Klimenko.

Prosessi Telegramin estämiseksi alkoi jo viime vuonna. Muun muassa Amnesty International on arvostellut (siirryt toiseen palveluun)hanketta jälleen uudeksi sananvapauden kaventamisyritykseksi.

– Nyt he ottivat maalitaulukseen yhden Venäjän suosituimmista viestintäpalveluista vain, koska sillä oli rohkeutta ja integriteettiä kunnioittaa käyttäjiensä yksityisyyttä, suomi Amnestyn Itä-Euroopasta vastaava varajohtaja, Denis Krivosheev ennen tuomioistuimen päätöstä julkaistussa tiedotteessa.

*Lue lisää: *Viestisovellus Telegram taipuu Venäjän tahtoon – rekisteröityy, mutta ei luovuta käyttäjätietoja

Venäjällä pelätään pikaviestipalvelujen rajoituksia – Kreml kiistää

Lähteet: AFP, Tass

Lue seuraavaksi