1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaivosteollisuus

Kaivosyhtiön hakemuksessa virhe – Myrkyllisten kemikaalien määrä onkin kaksinkertainen

Kaivosyhtiö Hannukainen Mining Oy:n mukaan sillä oli ympäristölupaa hakiessa käytössään epäselviä lukuja. Kyse on myrkyllisistä vaahdotuskemikaaleista eli ksantaateista.

Hannukaisen rautamalmikaivoksen avolouhos tulisi tähän maisemaan. Hannukainen Mining Oy:n koerikastusmonttuja täyttävät koneet seisoivat rankan sateen pehmentämien maiden vuoksi 16.10.2017. Hannukainen, Kolari. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Kolariin kaivosta suunnitteleva Hannukainen Mining Oy kertoo nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun) ympäristölupahakemuksen vastineeseen jääneestä virheestä. Ympäristöinsinööri Maria Mäntylän mukaan laskelmassa arvioitiin virheellisesti, että rikastuksessa tultaisiin käyttämään eri ksantaatteja, eli ympäristölle myrkyllisiä vaahdotuskemikaaleja, yhteensä noin 2 000 tonnia vuodessa. Todellisuudessa luku on lähes kaksinkertainen, 3705 tonnia vuodessa.

Kaivosyhtiön mukaan heillä oli käytössään Geologian tutkimuskeskukselta saatuja lukuja, joiden osalta oli epäselvyyksiä. Virhe havaittiin tahojen tarkistaessa laskelmia. Asia nousi julkisuuteen maaliskuun lopulla paikallislehti Luoteis-Lapin kertoessa (siirryt toiseen palveluun), että asiantuntijan mukaan laskelmissa on virhe.

Asiasta uutisoi aiemmin myös Suomen Kuvalehti (siirryt toiseen palveluun).

Kaivosviranomainen Tukes on myöntänyt kaivospiirin Hannukaisen kaivokselle mutta päätöksestä on valitettu. Kaivos tarvitsee myös ympäristöluvan ennen mahdollista toiminnan aloittamista.

Hannukaisen kaivoshanke on herättänyt voimakasta vastustusta Ylläksen matkailuyrittäjissä ja luontoväessä.