Joensuulaisessa pesäpalloseurassa raha ei ole kynnyskysymys harrastamiselle

Joensuun mailassa on harrastelijoille suunnattu rahasto, jonka avulla nuori voi saada tukea kausimaksuihin. Suuren harrastajamäärän seurassa, kaikille annetaan mahdollisuus harrastaa.

pesäpallo
Joensuun mailan junioripäällikkö Laura Jehkonen.
Joensuun Mailan junioripäällikkö Laura Jehkonen kertoo, että Joensuussa pesäpallon juniorimäärät ovat kasvussa.Nelli Kallinen / Yle

Miten paljon seurassa on juniorilisenssipelaajia, Joensuun Mailan junioripäällikkö Laura Jehkonen?

Juniorilisenssipelaajia meillä on 230 tällä hetkellä. Kaikki aikuis- ja harrastepelaajat mukaan luettuna kokonaislisenssimäärä on noin 450.

Onko miesten Superpesiksen menestys lisännyt harrastajien määrää?

Kyllä varmasti miesten menestys on lisännyt kiinnostusta ja sitä kautta harrastajamääriä. Positiivinen vire mikä seurasta huokuu, on varmasti ollut tärkeä tekijä harrastajamäärän kasvussa.

Minkälaiset erot, on tyttöjen ja poikien harrastemäärissä?

Meillä on siitä poikkeuksellinen seura ihan Suomen mittakaavassa, että meillä on sekä tyttö- ja poikajunioreita lähestulkoon sama määrä. Pojissa on nuoremmissa ikäluokissa runsas massa ja sitten pikkusen on hiipunut ylöspäin tultaessa. Tyttöjunioreissa pyramidi on niin sanotusti toisin päin. Meillä on C- ja B-ikäluokissa tytöissä valtavan hyvä määrä tyttöjunioreita. Ja molemmille, tytöille ja pojille, on yhtäläiset mahdollisuudet harrastaa pesäpalloa. Pelaajapolku on molemmissa samankaltainen.

Minkälainen on juniorien määrä suhteessa muihin Suomen seuroihin?

Me ollaan kolmen parhaan joukossa tässä Suomen lisenssipelaajien määrässä.

Minkälaisessa suosiossa pesäpallo on verrattuna muihin lajeihin?

Joensuussa pesäpallon juniorimäärä on kasvanut. Jalkapallo tietysti ylivoimaisena vetää harrastajia puoleensa. Kyllä me ihan hyvässä vertailukohdassa ollaan muihin lajeihin verrattuna.

Mikä saa nuoret kiinnostumaan pesäpallosta? Miten he ”löytävät tiensä” pesäpallon pariin?

Varmasti tämä positiivinen, eteenpäin pyrkivä ja mahdollisuuksia tarjoava Joensuun Maila on siihen hyvä tapa. Meillä on selkeä pelaajapolku sekä tyttöjen että poikien puolella. Harrastaminen on mahdollista sekä vähemmän vakavasti että ihan huipulle asti. Meillä on edustusjoukkueet naisilla Ykköspesiksessä ja miehillä Superpesiksessä. Monenlainen harrastaminen on mahdollista. Se on varmasti yksi meidän etu.

Minkälainen harrastus pesäpallo on kustannuksiltaan?

Me ollaan pyritty siihen ja onnistuttu siinä, että se on suhteellisen edullinen. En välttämättä haluaisi vertailla, mutta moniin lajeihin verrattuna se on suhteellisen edullinen. Raha ei varmasti nouse kynnyskysymykseksi pesäpallon harrastamisessa.

Miten seura pystyy avustamaan junioreita kustannuksissa esim. varustehankinnoissa?

Meillä on tällainen samalta viivalta-rahasto, josta voi esimerkiksi hakea tukea kausimaksuihin, jos siihen on tarvetta. Meillä on myös välinekirpputoria ja mahdollisuus tehdä talkoita, joilla pystyy vielä pienentämään kausimaksuja, jos siihen on tarvetta.

Jutun kirjoitti Yle Joensuun TET-harjoittelija Oona Majoinen, joka on Pataluodon koulun 8-luokkalainen.