Lapin matkailukeisari osti Nuorisosäätiö-kohussa julkisuuteen nousseen rakennusliike SSR Groupin

Lapin suurimman hotelliketjun omistaja Pertti Yliniemi lähtee rakennusalalle.

omistajanvaihdos
Pertti Yliniemi
Lapland Hotels -konsernin hallituksen puheenjohtaja Pertti Yliniemi.Raimo Torikka / Yle

Lapland Hotels -ketjun omistajana tunnetun Pertti Yliniemen johtama sijoittajaryhmä on ostanut lahtelaisen rakennusliike SSR Groupin tytäryhtiöineen. Yliniemen sijoitusyhtiöstä ja Lapland Hotels -konsernin emoyhtiöstä tuli perjantaina SSR Groupin suurin omistaja. Lahtelainen rakennusliike on noussut julkisuuteen muun muassa tiiviistä yhteyksistään Nuorisosäätiön kanssa ja rahaliikeenteeseen liittyvien epäselvyyksien takia.

Mika Wilenius, Tapani Pöyry, Jorma Tamminen ja Kari Kangas ovat luopuneet omistuksistaan SSR-konsernissa. Samalla he lähtevät kaikista tehtävistään konsernissa. Uusi sijoittajaryhmä omistaa jatkossa koko SSR Groupin, mutta konsernin tytäryhtiöiden vähemmistöomistajina jatkavat niiden johtajat.

Kauppasummaa ei kerrota.

Rahoitusongelmia

Yliniemi kertoo hankkineensa rakennusliikkeen muun muassa siksi, että matkailualalla on paljon rakentamista meneillään ja tulossa.

– Yrityksellä on ollut rahoitusongelmia maineriskin takia. Entiset omistajat päättivät luopua yhtiöstä jotta yhtiö voisi jatkaa ja 350 työpaikkaa säilyä. Tällä järjestelyllä saadaan asiat kuntoon, Pertti Yliniemi sanoo Ylen haastattelussa.

Yliniemen mukaan juristit ja talousihmiset ovat penkoneet yrityksen eikä sieltä ole löytynyt "mitään kummallista".

– Julkisuudessa liikkuu kaikenlaista mutta yritykseen ei meidän mielestä liity muuta kuin normaalia yritystoimintaa.

Kannattavuus paremmaksi

Omistajanvaihdoksella SSR Group saa uutta pääomaa omistajilta ja rahoittajilta. Samalla konserni aloittaa uusia rakennushankkeita.

Lahtelainen rakennusliike on kasvanut voimakkaasti viime vuosina ja laajentanut toimintaansa eri puolille Suomea. Esimerkiksi Rovaniemellä se rakentaa kerrostaloja Rovaniemen keskustassa Lapinaukean entiselle urheilukentälle.

– Olemme hyvin tyytyväisiä nyt löydetystä ratkaisusta. Luottamuksemme sijoittajaryhmään on vahva. Uusi pääoma vahvistaa yhtiön taloutta ja luo vakautta tulevaisuuden toimintaan, SSR Groupin toimitusjohtaja Arto Kukkonen kertoo tiedotteessa.

Uusi omistaja Pertti Yliniemi uskoo, että konsernilla on hyvät mahdollisuudet kasvaa edelleen.

– Nyt keskitymme yhtiön ydintoimintaan ja sen vaatimien toimintaedellytysten varmistamiseen sekä kannattavuuden parantamiseen, Yliniemi toteaa tiedotteessa.

Muoniolainen Yliniemi on jo aiemmin ollut SSR Groupin tytäryhtiön osakas. Yliniemen omistama hotelliketju suunnittelee SSR Groupin kanssa kylpylähotellia ja kongressikeskusta Rovaniemen keskustan tuntumaan, Valionrantaan, joka sijaitsee Jätkänkynttilä-sillan kupeessa.

Valiorannan kylpylähotellin luonnos.
Havainnekuva Valionrannan kylpylähotellista ja kongressikeskuksesta.Arkkitehtitoimisto Aihio Arkkitehdit

SSR Group Oy:n liikevaihto oli viime vuonna 176 miljoonaa euroa. Konsernilla on kahdeksan alueellista tytäryhtiötä ja noin 350 työntekijää.

Otsikkoa muutettu klo 15:49: Lisätty SSR Groupin nimi.

Korjattu klo 16:22: Mika Walleniuksen nimi, po Mika Wilenius.