1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tv ja elokuvat

Lappi haluaa haastaa Islannin Hollywoodin kassamagneettien kuvauspaikkana – Lumivarmuus ja lentokentät tärkeimmät valtit

Kansainvälisiä elokuvatuottajia ja kuvauspaikkajärjestäjiä kierrätetään parhaillaan ympäri Lappia.

Lapissa kuvattavaa Ivalo-sarjaa aletaan levittää kansainvälisesti nimellä Arctic Circle. Pääosassa on Iina Kuustonen. Kuva: Lehdistökuva / Ivalo-sarja

Rovaniemeläiselle porotilalle pelmahtaneet elokuva-alan ammattilaiset katsovat ja kuuntelevat Lappia sillä mielellä, voitaisiinko joku tulevista valkokankaan kassamagneeteista kuvata täällä.

– Tärkeää on esimerkiksi se, miten lähelle kuvauspaikkaa majoitus voidaan järjestää. Melullakin on merkitystä. Huomasin sen juuri hetki sitten, kun hävittäjät lensivät ylitsemme, kertoo ensimmäistä kertaa Suomessa vieraileva amerikkalainen kuvauspaikkajärjestäjä Dow Griffith.

Melullakin on merkitystä. Huomasin sen juuri hetki sitten, kun hävittäjät lensivät ylitsemme.

Dow Griffith

Ulkomaalaisryhmän yllättänyt Hornetien jyly ei saumattomasti sovi yhteen Lapin hiljaisuutta ja luonnonrauhaa korostavan imagon kanssa, mutta rauhaakin epäilemättä oli luvassa matka jatkuttua yhä pohjoisemmaksi.

Lapin talvivalttina on lumivarmuus . Kesällä puolestaan yötön yö mahdollistaa pitkät kuvauspäivät. Kuva: Jukka Brusila

Lapin matkaa emännöivä Lapin elokuvakomissio toivoo vieraiden mieliin jäävän sellaisia asioita kuin luonto, valo ja lentokentät. Ne kaikki ovat täällä lähempänä kuin vaikkapa Kanadan erämaamaisemissa.

Tällä hetkellä Lapissa kuvataan suomalais-saksalaista poliisisarjaa, kansainvälistä Poron vuosi -elokuvaa ja mainoksia – sen sijaan kymmenien miljoonien dollarien Hollywood-tuotannoista vasta haaveillaan.

Tähtinäyttelijä nukkuu vaikka asuntoautossa

Karunkaunis Islanti on tottunut 300-päisiin tuotantoryhmiin, jotka jättävät saarelle paljon rahaa. Samalla on opittu palvelemaan suuria ryhmiä sitä neuvokkaammin, mitä syrjäisemmän jäätikön laidalla on oltu.

– Olemme esimerkiksi selvittäneet mahdollisuutta tuoda risteilyalus Norjasta Islantiin majoituskäyttöön. Yhteen syrjäiseen kuvauspaikkaan pystytimme asuntoautokylän. Välillä täytyy käyttää mielikuvitusta, naurahtaa Thor Kjartansson, yksi islantilaisen Truenorth-tuotantopalveluyrityksen omistajista.

Maailman tunnetuimmat näyttelijät ovat pääasiassa sopeutuvaisia, Kjartansson todistaa. Hän on ollut mukana esimerkiksi Star Wars -elokuvien tuotannoissa.

– Ympäristö Islannissa on niin erilainen, että he suhtautuvat kuvauksiin kuin seikkailuun. Olemme nähneet hyvin tyytyväisiä kuvausryhmiä, vaikka heidän käytössään ei ole ollutkaan huoneita kylpyammeella, mies virnistää.

Viime kuukausina arktisia maisemia on Kjartanssonilta kyselty entistä enemmän.

– Monet tuotannot ovat olleet kiinnostuneita erityisesti jäätyneistä järvistä ja niitähän Suomessa on. Teillä on myös vakaammat sääolot ja takuuvarmasti talvisia maisemia, islantilainen vertaa.

Kansainväliset elokuvatuottajat ja kuvauspaikkajärjestäjät aloittivat tutustumismatkan Lappiin rovaniemeläiseltä porotilalta. Kuva: Annu Passoja / Yle

Lapissa 200 lumista päivää vuodessa

Lapin elokuvakomissiossa uskotaan, että Lapilla on kaikki mahdollisuudet nousta maailman suosituimpien elokuvien kuvauspaikaksi. Elokuvakomissio varautuu tulevaisuuteen järjestämällä kunnille ja yrityksille valmennusta siitä, miten elokuvatuotantojen kanssa kannattaa toimia.

– Lumivarmuus on yksi meidän ehdottomista valteistamme. TV-kuvaukset ja elokuvaukset ovat kalliita projekteja, ja jos kuvauksissa tarvitaan lunta niin ei voida ottaa riskiä, ettei sitä jossain vaiheessa olisi, sanoo puolestaan elokuvakomission markkinointipäällikkö Kristiina Werner.

Myös pitkät kuvauspäivät mahdollistava Lapin valoisa kesä yöttömine öineen on etu sekin.

Talvella 2016 Lapissa kuvattiin kiinalaista We Are in Love- tosi-tv-hittiä. Lapissa seikkaili nuori julkkispari Chen Bolin ja Song Ji Hyo.

Jo nyt kansainvälisiä tuotantoja Lappiin on tuonut viime vuonna käyttöön otettu elokuva- ja TV-alan tuotantokannustin. Sen ansiosta tuotanto voi saada neljänneksen Suomessa käyttämistään kuluista takaisin. Islannissa tuki on samalla tasolla, mutta esimerkiksi Irlannissa korkeampi.

– Suomen 25 prosentin tuotantotuki ei ole niin kilpailukykyinen kuin se voisi olla. Jos prosenttiosuus olisi korkeampi, saisitte enemmän huomiota. Joskus elokuva päätetään kuvata taloudellisista syistä sellaisessa maassa, jolla ei ole mitään tekemistä itse tarinan kanssa, Griffith toteaa.

Joskus elokuva päätetään kuvata taloudellisista syistä maassa, jolla ei ole mitään tekemistä tarinan kanssa.

Dow Griffith

Dow Griffith itse on järjestänyt kuvauspaikat muiden muassa kauhuelokuva Carrielle sekä Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta -elokuvalle.

Dow Griffith on etsinyt kuvauspaikkoja muiden muassa Bourne-elokuviin ja Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta -elokuvaan. Kuva: Annu Passoja / Yle

Nyt Griffith katselee tyytyväisenä napapiirin lumista maisemaa pyöritellen mielessään suunnitteilla olevaa amerikkalaiselokuvaa.

– Tiedän elokuvan tarinan ja sen voisi kuvata täällä, mutta ei Islannissa. Elokuvassa tarvitaan lunta ja havumetsää. Islannista et tällaista metsää löydä.