Toimitusjohtaja: Kivihiilikielto ajaa Vaskiluodon voiman Vaasan voimalaitoksen alas

Hallituksen tiistainen esitys kivihiilen käytön lopettamisesta herättää Vaasan seudulla tunteita puolesta ja vastaan. Vaskiluodon Voiman toimitusjohtajan mukaan kivihiilikielto ajaa käytännössä voimalaitoksen alas.

kivihiili
Vaskiluodon Voima Vaasassa.
Mari Latva-Karjanmaa / Yle

Hallituksen tiistainen esitys kivihiilen käytön lopettamisesta on otettu Vaasan seudulla ristiriitaisin tuntein vastaan. Hallitus kertoi tiistaina, että kivihiilen polttaminen loppuu Suomen voimalaitoksissa vuonna 2029. Kivihiilikielto koskee kaupunkien lämmitystä ennen kaikkea pääkaupunkiseudulla sekä Turun ja Vaasan alueella.

Vaskiluodon Voiman toimitusjohtaja Mats Söderlundin mukaan voimalan pääkattilan käyttäminen ei ole taloudellisesti kannattavaa ilman kivihiiltä. Kivihiilikielto ajaa käytännössä alas Vaskiluodon Voiman Vaasan voimalaitoksen.

Kaukolämpöä ja käyttösähköä seudulle tuottavan Vaskiluodon Voiman polttoaineesta viime vuonna oli kivihiiltä 40 prosenttia. Haketta ja turvetta käyttävä vuonna 2012 valmistunut biokaasutuslaitos tuottaa vain noin kolmasosan kattilan tarvitsemasta kuormasta.

Söderlund ei näe, että kattila saataisiin pidettyä käytössä korvaavilla investoinneilla - se tulisi Söderlundin mukaan liian kalliiksi.

Vaasan kaupunki on jo aiemmin linjannut luopuvansa kivihiilestä vuoteen 2035 mennessä, mutta Söderlundin mukaan tällä ei ole ollut vaikutusta yhtiön suunnitelmiin.

–En ota kantaa, mitä kaupunki on päättänyt. Vaskiluodon Voima on itsenäinen yhtiö, joka toimii ympäristöluvalla lakien ja määräysten mukaisesti, Söderlund toteaa.

Vaskiluodon Voiman Vaasan voimalaitoksen omistavat tasaosuuksin EPV Energia ja Pohjolan Voima. Vaasan voimalaitoksella työskentelee vajaat 40 henkilöä.

Vaskiluodon Voima Vaasassa.
Mari Latva-Karjanmaa / YLE

"Yksi vaihtoehto on esimerkiksi nesteytetty kaasu"

Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry on sen sijaan tyytyväinen hallituksen linjaukseen ja muutosaikatauluun.

– Mielestäni tämä oli hyvä esitys hallitukselta. Tämä osoittaa sellaista hallittua muutosvauhtia, mihin päästään mukaan, Häyry kertoo.

Neuvottelut Vaskiluodon Voiman kanssa ovat Häyryn mukaan käynnistyneet. Myös kivihiilen korvaavista tuotteista on jo keskusteltu.

– On erilaisia vaihtoehtoja. On kotimaisia polttoaineita ja muita vaihtoehtoja piirustuspöydällä. Yksi vaihtoehto on esimerkiksi nesteytetty kaasu, Häyry kertoo.

Vaasaa markkinoidaan energia-alaan satsaavana kaupunkina. Miksi se sitten tulee kivihiilen käytössä jälkijunassa - monien muiden kaupunkien perässä?

– Ei Vaasa tule jälkijunassa tässä, me ollaan ihan hyvässä vauhdissa muiden kanssa. Me ollaan vaan todettu se, että tää on ollut meille yksi hyvä ratkaisu. Me halutaan tehdä muutos kestävällä tavalla. Täytyy muistaa, että silloin kun puhutaan kestävästä kehityksestä, niin siihen liittyy ympäristöarvot ja myös se taloudellinen puoli, Häyry toteaa.

Jo vuonna 2025 kivihiilestä luopuville on tarjolla tukipaketti. Tukipaketin suuruus on yhteensä 90 miljoonaa euroa. Rahat otetaan uusiutuvalle sähköntuotannolle, kuten tuulivoimalle, kaavaillusta toisesta tuesta. Häyryn mukaan tukipakettia tarkastellaan suurella mielenkiinnolla.

– Tukipaketti on suuri summa ja se vaikuttaa siihen investointiin ja myös siihen rytmitykseen, millä vauhdilla lähdetään siihen investointiin.

Vaskiluodon Voima Vaasassa.
Mari Latva-Karjanmaa / Yle

Kaukolämmön hinnannousua Vaasan seudulla on aikaista ennustaa

Konsulttiyhtiö Pöyry ennusti aiemmin, että kaukolämmön hinta nousee Vaasan seudulla jopa 20 prosentilla, jos kivihiilestä luovutaan jo vuonna 2025. Vaasan Sähkön toimitusjohtaja Hannu Linnan mukaan kuluttajat voivat olla rauhassa.

– Vaikka tämä on iso haaste, niin aikaa ratkaisujen löytymiselle on. Suurempi vaikutus hintaan olisi ollut, jos pelkästään tällaisella rankaisuverolla olisi haluttu verottaa ja pakottaa. Tässä kieltolaissa on siis hyviäkin puolia, Linna toteaa.

Lisävuodet tuovat Hannu Linnan mukaan energiayhtiöille merkittävästi lisää aikaa miettiä korvaavia ratkaisuja kivihiilelle. Aikataulu ei ole mahdoton, sillä monissa energiayhtiöissä on mietitty jo vaihtoehtoja. Linna muistuttaa, että paljon on jo Pohjanmaalla tehty: 40 prosenttia kaukolämpöenergiasta tulee jätteenä Westenergyltä.

Linnan mukaan nyt on hyvä aika pysähtyä ja pohtia ratkaisuja.

– Meillä on mahdollisuus isoihin lämpövarastoihin. Meillä on kynnyksen päässä LNG (nesteytetty maakaasu), jolle olisi kaupungissa muutakin käyttöä, tosin se ei ole peruskaukolämmöntuotannossa ole paras ratkaisu. Biopolttoainetta voi saada sekä sisämaasta että laivalla. Teolliset lämpöpumputkin ovat mahdollisia. Monia vaihtoehtoja siis löytyy, Linna toteaa.

Hallitus tuo lakiesityksen kivihiilen kiellosta eduskuntaan syksyllä.