Yli vuosikymmenen kestäneet lentotestit päättyivät – Pentagon pisti uuden superhävittäjän toimitukset jäihin korjauskiistan vuoksi

Amerikkalainen F-35 on ehdolla myös Suomen seuraavaksi hävittäjäksi.

F-35-hävittäjä
kaksi f-35 taistelukonetta
F-35 on valittu useisiin maihin ympäri maailmaa.Yonhap / EPA

Yhdysvaltalaisen F-35 hävittäjän lentotestiohjelma on saatu päätökseen, kertoo lentokoneen valmistaja Locheed Martin (siirryt toiseen palveluun). Testauksia on tehty yli 11 vuoden ajan. Lockheed Martinin mukaan 17 000 lentotuntia sisältäneet testit ovat ilmailuhistorian kattavimmat.

Lentotestit ovat keskeinen osa hävittäjän kehittämistä. Niissä on mitattu kaikkien kolmen F-35 mallin suorituskykyä ja lento-ominaisuuksia. Kokeissa on selvitetty myös asejärjestelmien toimivuutta, kuten pommien ja ohjusten laukaisua.

Tämän jälkeen edessä ovat vielä muun muassa varsinaiset taistelukokeet, joiden uskotaan alkavan syksyllä.

Pentagon pysäytti koneiden vastaanottamisen

Lockheed Martinin ja Yhdysvaltain puolustusministeriön kiista koneiden hinnasta kuitenkin jatkuu. Pentagon ei toistaiseksi ota koneita vastaan, koska niissä ilmenneiden teknisten vikojen korjaamisesta ei ole päästy sopuun.

Myös kaksi muuta maata on keskeyttänyt hävittäjien vastaanottamisen. Reutersin (siirryt toiseen palveluun) uutisen mukaan kyseessä on koneiden tuotannossa tapahtuneista virheistä. Korjaaminen vaatii lentokoneteknikkojen lähettämistä paikan päälle ympäri maailmaa.

Pentagon keskeytti koneiden vastaanottamisen kuukaudeksi myös viime vuonna koneissa ilmenneiden korroosiovikojen vuoksi.

Yhdysvaltain hallinto on vaatinut F-35:n hintaa ja käyttökustannuksia alemmaksi. Armeijalle ja laivastolle on tulossa vajaat 2500 konetta. Ne maksavat yli neljäsataa miljardia dollaria. Vuoteen 2070 mennessä päälle tulevat kolminkertaiset käyttökustannukset.

F-35 on ehdolla myös Suomen uudeksi hävittäjäksi. Muita ovat yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon, ranskalainen Rafale, amerikkalaisen Super Hornet ja ruotsalainen Gripen E. Tarjouspyynnöt valmistajille lähtevät lähiaikoina.

Lue myös:

Ilmavoimien komentaja: Suomeen ostettava yli 60 parasta hävittäjää.Suomeenkin kaavailtu amerikkalaishävittäjä F-35 saa tylyn arvion Pentagonista.