Tutkimus: Alkoholin riskirajoja alemmas – jo seitsemän tuoppia olutta viikossa on terveydelle haitallista

Laaja kansainvälinen tutkimus osoittaa, että alkoholinkäyttö on haitallista terveydelle jo pienempinä määrinä kuin monen maan riskirajat antavat ymmärtää.

alkoholinkulutus
Olutta lasissa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Laaja kansainvälinen tutkimus osoittaa, että alkoholinkäyttö lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä samoin kuin yleistä kuoleman riskiä jo huomattavasti pienemmillä käyttömäärillä kuin mitä useissa maissa on määritetty riskikäytön rajaksi.

Tutkimus on julkaistu vastikään arvostetussa lääketieteen julkaisussa, Lancet-lehdessä (siirryt toiseen palveluun). Tutkimuksen mukaan jo seitsemän, kahdeksan lasillista viiniä tai yhtä monta tuoppia olutta viikossa on haitallista terveydelle.

Tutkimuksessa on ollut mukana myös suomalaistutkijoita.

– Tämä tutkimus kyllä vetää turvarajoja selvästi alaspäin, jos ajatellaan terveysvaikutuksia. Haitta kuolleisuuden kannalta lisääntyy jo 7–8 viikoittaisen alkoholiannoksen jälkeen, toteaa yksi tutkimuksen tekijöistä, professori Timo Strandberg Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Tutkimuksessa käytiin läpi lähes 600 000 miehen ja naisen tiedot 19 eri maasta.

Nykyisin Suomessa kohtalaisen riskin taso (siirryt toiseen palveluun) on alle 65-vuotiaissa miehillä 14 annosta ja naisilla 7 annosta viikossa.

Helsingin yliopiston tiedotteen mukaan esimerkiksi Englanti on äskettäin tiukentanut alkoholinkäytön terveydellisiä riskirajoja, ja nyt julkaistu tutkimus vahvistaa siellä valittua linjaa.

– Useissa eteläisen Euroopan maissa sekä muun muassa Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Ruotsissa riskirajat ovat nykyisen tutkimustiedon valossa huomattavan väljät, tiedotteessa todetaan.

Kansainvälisen tutkijaryhmän tavoite oli selvittää alkoholinkäytön vaikutuksia yleiseen kuolleisuuteen sekä sydän- ja verisuonisairauksiin. Muita sairauksia tutkimuksessa ei tarkasteltu erikseen.

Tutkimusaineisto koottiin 83 pitkäaikaistutkimuksesta, joihin oli osallistunut lähes 600 000 miestä ja naista 19 maasta. Osallistujat oli rekrytoitu vuosien 1964 ja 2010 välisenä aikana, ja jokaista oli seurattu vähintään vuoden ajan.