Analyysi: Yhdysvallat, Britannia ja Ranska iskivät Syyriassa, mutta sodan kulku ei muutu

Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan yhteinen isku Syyriaan on laajempi kuin presidentti Trumpin viime vuonna määrämä rangaistusisku. Mutta vaikutus Syyriassa jää todennäköisesti yhtä pieneksi nytkin kirjoittaa ulkomaantoimittajamme Tom Kankkonen.

Syyria
Katunäkymä tuhoutuneesta Zamalkan alueesta Syyriassa.
Laajat alueet Syyriasta on raunioina kahdeksatta vuotta jatkuvan sodan seurauksena.Amer Almohibany / AFP

Yhdysvaltain oli pakko toimia viikko sitten Damaskoksen liepeillä tapahtuneen väitetyn kaasuiskun jälkeen. Presidentti Donald Trump ilmoitti, että Syyria, Iran ja Venäjä joutuvat maksamaan kovan hinnan. Presidentti käytti poikkeuksellisen kovaa kieltä Syyrian presidentistä Bashar al-Assadista luonnehtimalla häntä ”eläimeksi”.

Nyt on toimittu. Yhdysvallat, Britannia ja Ranska iskivät kolmeen kohteeseen lähellä Damaskosta ja Homsia. Yhdysvaltain mukaan Damaskoksen lähellä kohteena oli kemiallisten aseiden valmistukseen ja kehittämiseen liittyvä tutkimuskeskus, Homsissa varastoja ja komentokeskus.

Vuosi sitten presidentti Trump määräsi ohjusiskut syyrialaiseen lentotukikohtaan rangaistukseksi väitetystä kemiallisten aseiden käytöstä Khan Sheikhounin kaupungissa. Sillä iskulla - ei tukikohdan tuhojen lisäksi - ollut mitään käytännön vaikutusta.

Nyt tehty isku on laajempi, aseissa laskien kaksinkertainen. Ei kuitenkaan ole mitään syytä olettaa, että tämä muuttaisi Syyrian sodan kulkua. Presidentti Bashar al-Assad on matkalla kohti sotilaallista voittoa Venäjän, Iranin ja Libanonin Hizbollah-liikkeen tuella. Bashar al-Assadia vastustavat kapinalliset on pääosin murrettu, ja jäljellä olevien ryhmien joukossa kovan linjan islamisteilla on entistä vahvempi asema. Heidän voittoaan ei toivo kukaan