1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja: "Syyriaan iskettiin juuri kun maalla oli mahdollisuus rauhanomaiseen tulevaisuuteen"

Trump sanoo Venäjän epäonnistuneen Syyrian kemiallisten aseiden tuhoamisessa.

Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettiläs Anatoli Antonov Kuva: Alexander Shcherbak / AOP

Syyrian valtiontelevisio sanoo Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten iskujen osuneen Syyrian armeijan varastoihin Homsin alueella. Television mukaan kolmen maan suorittama isku on kansainvälisen oikeuden loukkaus.

Sama on toistettu myös Venäjän ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Konstantin Kosatsevin suulla, joka sanoo, että iskut olivat vastoin kansainvälistä oikeutta.

Venäjän ulkoministeriö syyttää länsimediaa väärien tietojen levittämisestä. Sen mukaan länsimaiden medialla on oma vastuunsa Syyriaan tehdyissä iskuissa, koska "iskut perustuivat median tekemiin raportteihin."

Aleksander Ṡerin, Venäjän duuman puolustusvaliokunnan ensimmäinen varapuheenjohtaja sanoi televisiohaastattelussa, ettei edelleenkään ole todisteita kemiallisten aseiden käytöstä.

Venäjäläisdelegaatio parhaillaan Damaskoksessa

Dmitri Šablin, Venäjän duuman jäsen ja Syyrian Venäjän parlamentaarisen ryhmän koordinaattori, joka on parhaillaan venäläisdelegaation mukana Damaskoksessa sanoo, että Iskujen tavoitteena on häiritä Kansainvälisen kemiallisten aseiden kieltävän organisaation tutkintaa Itä-Ghoutassa. Hänen mukaansa iskut ovat osoitus siitä, että kukaan ei välitä totuudesta.

Šablin muistutti Venäjän asevoimien komentaja Valeri Gerasimovin uhkauksesta, että iskut eivät jäisi vastaamatta. Gerasimov sanoi aimmin tällä viikolla, että Venäjä ampuu alas Syyriaan tunkeutuvat ohjukset ja iskee niiden laukaisualustoihin eli esimerkiksi länsimaisiin sotalaivoihin, jos iskut tuottavat venäläisuhreja.

Ylen Moskovan-kirjeenvaihtaja Marjo Näkki kertoo, että Venäjällä isku on nähty henkilökohtaisena hyökkäyksenä presidentti Putinia vastaan.

– Täällä on ehditty reagoida Venäjän ulkoministeriön suulla. Venäjän ulkoministeriön viestintäjohtaja Marija Zaharova on ilmoittanut, että Syyrian on isketty juuri nyt, kun maalla olisi ollut mahdollisuus rauhanomaiseen tulevaisuuteen. Hän kuvaa Facebook-päivityksessään tätä moukarointia suvereenin maan pääkaupunkiin syväksi takaiskuksi maalle, joka on kärsinyt vuosia terrorismista.

Venäjän ulkoministeriön edustaja Marija Zaharova Kuva: Maxim Shipenkov / EPA

Ylen erikoislähetyksessä haastatellun Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan mukaan iskut ovat "jonkinlainen kolaus" Venäjän suurvaltastatukselle. - Tässä on epävarmoja ja huolestuttavia aikoja tulossa. Venäjän täytyy tehdä jotain, koska suurvaltalogiikka edellyttää sitä. Nokittelu tulee jatkumaan, Aaltola sanoo.

Venäjän uutistoimisto Tass kertoo myös maan suurlähettilään Anatoli Antonovin Washingtonissa sanoneen, että Yhdysvaltain ja sen liittolaisten toimet Syyriassa eivät tule jäämään vastauksetta. Antonovin mukaan Venäjän presidentin solvaamista ei voi hyväksyä.

Trump sanoi puolestaan puheessaan Venäjän epäonnistuneen Syyrian kemiallisten aseiden tuhoamisessa.