Venäjä-asiantuntija ohjusiskusta Syyriaan: Huolestuttavaa, että suurvalloilla erittäin vähän halua pyrkiä rauhoittamaan tilannetta

Suomalaisasiantuntijoiden mukaan ohjusisku Syyriaan oli odotettu, mutta miten pahaksi tilanne kehittyy iskun jälkeen, riippuu Venäjän vastareaktiosta.

Syyria
Britannian puolustusministeriön välittämässä kuvassa Britannian ilmavoimien  hävittäjää valmistellaan iskuun Kyproksella.
Britannian puolustusministeriön välittämässä kuvassa Britannian ilmavoimien hävittäjää valmistellaan iskuun Kyproksella sijaitsevassa tukikohdassa lauantaina.Britannian puolustusministeriö

Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen arvioi, että suurvaltasuhteet ovat Syyriaan tehdyn ohjusiskun jälkeen poikkeuksellisen tulehtuneet.

- Oma arvioni on, että suhteet ovat erinomaisen huonossa tilassa.

- Emme ole uudessa kylmässä sodassa, mutta se tapa, millä Venäjän johto on reagoinut sanallisesti ja poliittisesti asioihin, tuntuu viittavaan siihen, että tällä hetkellä on erittäin vähän halua pyrkiä kompromissiin, pyrkiä dialogiin ja rauhoittamaan tilannetta. Se on tietysti huolestuttavaa.

Himanen arvioi, että Venäjän johto joutuu punnitsemaan tarkkaan, miten se iskuun vastaa.

- Kovaa tekstiä tulee, mutta tuleeko muita seuraamuksia poliittisesti ja ennen kaikkea sotilaallisesti niin sitä on aivan ennenaikaista arvioida, Himanen arvioi varhain lauantaiaamuna.

Himanen ei usko, että tilanteessa olisi suuren sotilaallisen konfliktin riskiä suurvaltojen välillä.

- Suhteet ovat huonot, mutta en usko, että kummallakaan puolella on todellista valmiutta nostaa sotilaallisen toiminnan tasoa merkittävästi ja nimenomaan kohdistaa sitä suoraan toiseen osapuoleen.

Aaltola: Venäjä ei jää lepäämään

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan mukaan ohjusisku oli vahva viesti Syyrialle ja sen liittolaisille, että tällä tiellä ei voi jatkaa.

Aaltolan huomio kiinnittyy myös siihen, miten Venäjä iskuun reagoi.

- Tässä on epävarmoja ja huolestuttavia aikoja tulossa. En usko, että Venäjä jää lepäämään kauhean pitkäksi aikaa. Sen täytyy tehdä jotain. Tämä suurvaltalogiikka edellyttää sitä.

Sotilasasiantuntija: Asevarastoja on voitu siirtää iskun alta suojaan

Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Jyri Raitasalo arvioi, että iskun kohteet olivat tarkkaan harkittuja.

– Risteilyohjukset ovat tarkkoja ja täsmällisiä aseita. Pääsääntöisesti ne menevät sinne, minne on tarkoitettu.

– Täysin varmoja ei voi olla siitä, että kohteet ovat todella niitä, mitä luullaan. Tässä on ollut aikaa Syyrialla valmistautua siihen, että iskuja on tulossa.

Raitasalon mukaan on mahdollista, että esimerkiksi asevarastoja on siirretty iskun alta suojaan.

Hän arvioi, että Yhdysvallat on pyrkinyt tarkkaan harkitsemaan sen, ettei isku johda lisääntyvän väkivallan kierteeseen Venäjän kanssa.

Syyrian suuntaan viesti on Raitasalon mukaan selvä.

– On haluttu antaa voimakkaampi viesti kuin viime vuonna. Viimevuotinen viesti vastaavan tyyppisten kemiallisten aseiden käytön jälkeen ei mennyt siinä mielessä perille, että aseita on Syyriassa käytetty sen jälkeen.

Juttua päivitetty klo 10.55: Lisätty Jyri Raitasalon kommentit.

Yle seuraa hetki hetkeltä: USA ja liittolaiset iskivät Syyriaan, Venäjä tuomitsee iskun vahvasti – suora lähetys käynnissä

Presidentti Niinistö: "Nyt kannattaa katsoa kuka puhuu suurvallan suulla"