1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Presidentti Niinistö: "Nyt kannattaa katsoa kuka puhuu suurvallan suulla"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi Mäntyniemessä Yhdysvaltojen ja liittolaisten yöllistä iskua Syyriaan. Presidentti uskoo, että osapuolet pyrkivät kuitenkin varomaan sitä, että ei astuttaisi askelta eteenpäin sodankäynnissä.

Sauli Niinistö

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi Yhdysvaltojen ja liittolaisten yöllistä iskua Syyriaan heti tänä aamuna Yle Uutisten politiikan toimittajan Olli Lindqvistin haastattelussa Mäntyniemessä.

Presidentti Niinistölle isku ei tullut yllätyksenä.

– Isku on ollut odotettavissa viimeaikojen dramaattisten uutisten myötä. Tästähän on ollut puhetta jo alkuviikosta, jolloin Ranskan presidentti Emmanuel Macron totesi, että muutaman päivän sisällä tullaan iskemään ja hän kuvasi ne kohteet aika tarkoin jo silloin. Toisaalta mieleen tulee viimevuotinen sama ajankohta, jolloin elettiin itse asiassa aivan sama draamaa, presidentti Niinistö muistutti.

Entä oliko isku presidentin näkemyksen mukaan odotetun laajuinen?

– Se oli ilmeisesti jonkin verran tuntuvampi kuin tuo viimevuotinen, mutta aika lailla odotetun oloinen.

Syyriassa on käytetty kemiallisia aseita myös aiempien iskujen jälkeen. Uskotteko te, että näillä sotilaallisilla iskuilla on jokin vaikutus?

– Tämä on paitsi rangaistusluontoinen elementti myös ennakkovaroitus. Saman tien joudumme sitten kysymään, että viime vuonna annettiin myös ennakkovaroitus. Jos ajatellaan Syyrian kokonaisuutta, ei tämä varmasti mitään sinänsä ratkaise. Toivottavasti panee lisää jarruja nimenomaan kemiallisten aseiden käyttöön.

Nyt huomio kiinnittyy siihen miten Venäjä reagoi iskuun. Miten te arvioitte tätä vastareaktiota?

– Jos ajatellaan nyt tätä iskua, niin kuin viittasin, Macronin ennakkovaroitus oli aika selkeä. Olen myöskin aika lailla vakuuttunut siitä, että tässä on kuitenkin tavallaan rintamalinjan yli käyty keskusteluja siitä, että ei tapahtuisi mitään sellaista, jota ei tarkoiteta. Tarkoitan siis varoituksenluontoisuutta. Mitä tästä sitten seuraa? Sitä me emme vielä tiedä. Olen kuitenkin viikon mittaan kiinnittänyt huomiota siihen, että presidentti Putin on aika vähän kommentoinut tilannetta. Olemme sen varassa mitä hän ulostulossaan kertoo. Jos ennakoidaan, että jotakin tapahtuisi veikkaan, että samanlainen ennakkomitoitus siinäkin tehdään ja pyritään varomaan sitä, että ei astuttaisi askelta eteenpäin tässä sodankäynnissä, Niinistö summaa.

Retoriikka suurvaltojen välillä on ollut poikkeuksellisen kovaa jo ennen iskua. Miten tulehtunut tilanne on teidän arvionne mukaan?

– Kannattaa aina katsoa kuka puhuu suurvallan suulla. Putin ei ole kovin paljoa kommentoinut. Presidentti Trumpin twiitteihin aletaan jo oikeastaan tottua. Niidenkin läpi on ehkä luettavissa ja niissäkin sävy vaihtelee. Kielenkäyttö on ollut kovaa, mutta kyllä minä uskon siihen, että taustalla on kuitenkin yhteyksiä, joilla pyritään varmistamaan se, ettei ainakaan vahingossa pääsee tapahtumaan mitään sellaista, joka sytyttää suuren palon.

Millainen viesti iskut teidän mielestänne ovat Syyrian presidentti Bašar al-Assadin hallinnolle ja sitä tukeville?

– Minusta on aika hyvin kuvattu se, että kemiallisten aseiden käyttöä ei saa arkipäiväistää. Olen joskus itsekin ydinasepuheissa kiinnittänyt huomiota siihen, että mitä useammin asia toistuu, sen tavanomaisemmaksi se tulee. Mitä tästä lopulta seuraa Assadin käyttäytymisen suhteen? Se jää kyllä nähtäväksi.

Mitä arvelette, meneekö viesti perille?

– Kyllä se nyt ainakin kuulunut ja tuntunut varmasti on. Mutta tuo viimevuotinen ei tuntunut hillitsevän. Toisaalta tämä oli tuntuvampi isku ja jos ajatellaan, että siitä johdettaisiin jotain ajattelua, niin luultavasti vaikutekin on tuntuvampi myös Assadiin päin.

Venäjän vastareaktiota ei vielä tiedetä, mutta mitä arvioitte sen voimakkuudesta poliittisesti tai sotilaallisesti?

– Uskon, niin kuin sanoin, että siinä tapahtuu samanlaista etukäteismittausta ettei astuta tietyn viivan yli, jolloin sytytettäisiin entistä suurempi palo. Olen kyllä sitä mieltä, että taustalla ehkä nuo yhteydet toimivat ainakin paremmin kuin mihin tuo julkinen kielenkäyttö viittaa.