Länsiliittouma iski Syyriaan, Venäjä hioo vastatoimiaan – tämän tiedämme nyt

Kolmen maan liittouma iski Syyriaan perjantain ja lauantain välisenä yönä. Venäjä on kutsunut YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokoukseen.

Syyria
Donald Trump
Donald Trump puhui Valkoisessa Talossa hieman neljän jälkeen aamuyöllä Suomen aikaa.Mike Theiler / EPA

Mitä on tapahtunut?

Yhdysvallat, Britannia ja Ranska iskivät viime yönä kolmeen kohteeseen Syyriassa.

Yksi kohteista oli kemiallisten aseiden tutkimuslaitos Damaskoksessa. Toinen oli tuotantolaitos Homsissa, kolmas varasto ja komentokeskus Homsin länsipuolella.

Isku tehtiin ohjuksilla, joita laukaistiin yhteensä toistasataa. Syyrian armeijan mukaan kukaan ei kuollut.

Miksi iskut tehtiin?

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan kyse oli vastaiskusta, jonka tarkoituksena oli heikentää Syyrian kykyä käyttää kemiallisia aseita jatkossa.

Pian iskujen jälkeen Ranskan presidentti Emmanuel Macron tiedotti, että Syyria ylitti rajan viime viikon kaasuiskussaan Doumaan. Hänen mukaansa ei ole epäilystäkään, etteikö Syyrian hallinto olisi vastuussa kaasuiskusta.

Britannian pääministeri Theresa May puolestaan totesi, ettei viimeöisillä iskuilla yritetä syöstä vallasta Syyrian presidenttia Bashar al-Assadia.

James Mattis tiedotustilaisuudessa Pentagonissa.
Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis piti tiedotustilaisuuden Washingtonissa aamuyöllä Suomen aikaa.Amber Smith / AOP

Miten iskuihin on reagoitu?

Syyria, Iran ja Venäjä ovat tuominneet iskut. Venäjän odotetaan reagoivan jollain tavalla, ja maan välit länteen kiristynevät entisestään.

Venäjä ilmoitti, että isku oli vastoin kansainvälistä oikeutta ja että tapahtumiin tullaan vastaamaan. Venäjä pitää kiinni kannastaan, jonka mukaan todisteita kemiallisten aseiden käytöstä ei ole.

Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen ei kuitenkaan usko, että Venäjältä olisi tulossa välitöntä sotilaallista reaktiota. Yön iskut eivät kohdistuneet venäläisiin joukkoihin Syyriassa.

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) sanoi aamulla, että iskut olivat odotettavissa. Hänen mukaansa länsimaat olivat tilanteessa, jossa ne eivät voineet jättää tekemättäkään.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon ilmoitti varhain aamulla, että iskut ovat tältä erää ohi. Pentagonin mukaan länsi on kuitenkin varautunut iskemään uudelleen.

Venäjä on kutsunut YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokoukseen. Turvallisuusneuvosto kokoontuu kello 18 Suomen aikaa lauantaina. Venäjän presidentti Vladimir Putinin mukaan iskuilla on tuhoisa vaikutus kansainvälisiin suhteisiin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö uskoo, että vaikka suurvaltojen kielenkäyttö on ollut kovaa, suuren palon sytyttämistä pyritään välttämään.

YK:n kanssa toimivan kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n on määrä aloittaa tänään tutkimukset Doumassa. Syyria on lupaillut asiantuntijoille pääsyä alueelle, jossa kerrotaan kuolleen kymmeniä kaasuiskussa viime viikonloppuna.

Syyrian pääkaupunkiin Damaskokseen on kokoontunut ihmisiä osoittamaan mieltä länttä vastaan. Damaskos on ollut koko sodan ajan tiukasti hallinnon otteessa.