Tasavallan presidentiltä director cantuksen arvonimi kemiläiselle musiikkimies Jouko Kakolle: "Aion jatkaa niin kauan kuin keuhkot kestää."

Jouko Kakko on soittanut pikku pojasta lähtien, ensin viulua ja sen jälkeen trumpettia. Lisäksi hän tekee pitkää uraa kuoronjohtajana.

Kemi
Jouko Kakko
Kemiläinen Jouko Kakko keikkailee edelleen. Tänä viikonloppuna hän johtaa Laululeidejä ja komppaa kitaralla mandoliineja.Jarno Tiihonen / Yle

Kemiläinen pitkän linjan musiikkimies Jouko Kakko sai viime vuoden lopulla tasavallan presidentin myöntämän director cantuksen arvonimen. Nimitys ei tullut aivan puun takaa, mutta pienen yllätysmomentin kera kuitenkin. Hän tiesi, että arvonimeä on ehdotettu, mutta varsinaisen tiedon hän sai välikäsien kautta mediasta.

– Tutut Oulussa olivat huomanneet, että sanomalehti Kalevassa oli nimeni. Totesin, että nytkö se on tullut, ei minulle ole tullut mitään kirjettä.

Kirje tuli sitten myöhemmin.

– Se on hieno kohokuvioilla varustettu paperi, jossa on Sauli Niinistön allekirjoitus. Ja onpa siinä myös Juha Sipilän allekirjoitus. Sitä en osannut odottaa.

Kakon saama huomionosoitus on pantu kaupungilla merkille. Kommenttia on tullut lähikaupassakin.

– En nyt rupea kertomaan, mitä kauppias sanoi. Hän oli vain tavattoman vitsikäs. Lisäksi Facebookin kautta on tullut ainakin pari sataa onnittelua. Tuntuu hienolta, kun ihmiset ovat onnellisia minun puolestani. Ja toki minäkin olen onnellinen.

Musisoida ikä kaikki

Kakko on aloittanut soittamisen jo pikku poikana. Ensimmäinen soitin oli viulu, josta hän siirtyi trumpettiin.

– Oppikoulussa musiikinopettaja kertoi, että nyt alkaa seurakunnan torvisoittokunta, menkäähän sinne soittamaan. Kavereiden kanssa innostuimme siitä. Taidan olla siitä porukasta ainoa, joka jäi pysyvästi torvensoittajaksi. Edelleen soitan trumpettia ja aion jatkaa niin kauan kuin keuhkot kestää.

Soittajana Kakolle on kertynyt kokemusta esimerkiksi big bandista, kaupunginorkesterista ja puhallinorkesterista. Muusikon taipaleelle mahtuu myös pesti rock-bändi Battagliassa.

– Varsin vauhdikkaita muistojahan siitä Battaglia-ajasta on. Kyllä siinä oli ilo soittaa ja hyvä bändihän se oli.

Pitkä ura myös kuoronjohtajana

Kakko valmistui opettajaksi vuonna 1976. Parin vuoden päästä siitä alkoi pitkä taival kuoromusiikin parissa.

– Valmistuttuani tulin Jyväskylästä Kemiin ja pääsin tarkkailuluokan opettajaksi nyt tyhjänä seisovaan Peurasaaren kouluun. Silloinen rehtori Matti Teerijoki kysyi, että etkö sinä Jouko voisi hoitaa tämän koulun musiikkielämää kuntoon. Silloin keksin, että kokeilen kuorohommaa.

Vuonna 1978 Kakko suoritti Ylivieskassa Sulasolin Nuorten kuoroliiton kuoronjohtajakurssin.

– Siitä se kuoronjohtajan ura sitten lähti.

Kemissä Kakko on johtanut muun muassa Toivolan nuorisokuoroa ja Säkenöivä-kuoroa.

Keikkaa pukkaa tänäkin viikonloppuna

Kakko keikkailee edelleen ja tänäkin viikonloppuna tapahtuu. Lauantaina 14. huhtikuuta hän johtaa Kivalon-opiston viihdekuoro Laululeidien "Näiden tähtien alla " tangokonsertin Kemin Sauvotalolla. Konsertti alkaa klo 17.00.

– Ja huomenna komppaan kitaralla mandoliiniyhtye Remolossa.

Remolon kevätkonsertti "Museon varjossa" järjestetään Kemin taidemuseossa sunnuntaina 15.4. klo 14.00.