1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Turvallisuusneuvosto torjui Venäjän vaatimukset, sijoitusansat piinaavat kuolinpesiä, aurinkoinen sää jatkuu

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Yk:n turvallisuusneuvosto.
YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui lauantaina Syyriaan tehtyjen ilmaiskujen jälkeen.Drew Angerer / AFP

Turvallisuusneuvosto torppasi Venäjän selvin äänin

YK:n turvallisuuneuvosto torjui hätäkokouksessaan odotetusti Venäjän vaatimukset länsiliittouman iskujen tuomitsemisesta Syyriassa. Venäjä oli esittänyt, että Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan toimet tuomittaisiin YK:n peruskirjan vastaisena. Venäjä sai tuekseen ainoastaan Kiinan ja Bolivian, kun hyväksymiseen olisi tarvittu yhdeksän ääntä 15:stä – ja pysyvien jäsenten pidättäytyminen veto-oikeuden käytöstä.

Säästöhenkivakuutusten ehdot voivat hämmentää kuolinpesässä

88-vuotiaana kuolleelle Elvylle myytiin puolen miljoonan euron arvoinen sijoitussidonnainen säästöhenkivakuutus. Perikunnalle selvisi, että vakuutusyhtiön kuluihin ja epäonnisiin sijoituksiin oli kadonnut viidesosa pääomasta. Edunsaajille ei heru tietoa, mistä vanhuksen kanssa on aikanaan sovittu. Suomalaisille on myyty satoja tuhansia säästöhenkivakuutuksia, joten monesta kuolinpesästä voi löytyä lähivuosina ikävä yllätys. Läheiset kertovat Elvyn tarinan.

Tiina Saijonmaa
Tiina Saijonmaan isä Keijo Koivumäki ja Elvy Kajander-Koivumäki menivät naimisiin vanhoilla päivillään.Nella Nuora / Yle

Dokumenttiohjaaja Virpi Suutari: Ei voi vaatia, että kaikki ryhtyvät yrittäjiksi

Dokumenttiohjaaja Virpi Suutari ryhtyi yrittäjäksi ja päätti tehdä aiheesta elokuvan. Häntä kiinnostivat ennen kaikkea yrittäjän mielenmaisema ja elämäntapa. Suutari ihmettelee valtiovallan hinkua ajaa ihmisiä yrittäjyyteen, sillä läheskään kaikista ei vain ole siihen. Suutari on tehnyt uransa aikana lukuisia dokumentteja erilaisista suomalaisista. Päästäkseen ihmisen ytimeen hän usein kuvittelee kuvattavan pieneksi lapseksi.

Virpi Suutari
Virpi Suutari opiskeli ensin tiedotusoppia Tampereella ennen kuin siirtyi Taideteolliseen korkeakouluun. Toimittajatausta näkyy siinä, että hän tarttuu usein yhteiskunnallisiin aiheisiin.Ville Tapio / Yle

Kiinassa ei suvaita tatuointeja

Kiinassa tatuoinnit yhdistetään usein rikollisuuteen ja huonoihin elämäntapoihin. Maan viranomaiset ovat kieltäneet tatuointien näyttämisen televisiossa. Tämä aiheuttaa hankaluuksia esimerkiksi jalkapalloilijoille. Tästä huolimatta nuoriso ottaa salaa tatuointeja protestiksi. Asiasta kirjoittaa Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen.

Tatuointistudio
Dai Li perusti tatuointistudionsa kuusi vuotta sitten. Hänen omatkin tatuointinsa ovat vaatteiden alla piilossa.Jenny Matikainen / Yle

Poutasää jatkuu, aurinko lämmittää

Poutainen kevätsää jatkuu suuressa osassa Suomea. Enimmäkseen on aurinkoista, mutta lounaassa liikkuu paikallisia sadekuuroja. Lämpötila kapuaa enimmillään lähelle 15:tä astetta, kertoo Ylen meteorologi Anne Borgström.

Sunnuntain sääkartta.
Yle

Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi