1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Syyrian iskussa käytettiin vanhoja ja uusia risteilyohjuksia – osa ohjuksista todennäköisesti torjuttiin

Venäjä sanoo Syyrian ampuneen risteilyohjuksia alas, mutta ei itse osallistunut iskun torjumiseen.

Syyria
ohjuksen lähtö
Yhdysvaltain risteilijä USS Monterey ampuu ohjuksen kohti Syyriaa Punaisellamerellä.Matthew Daniels / EPA-EFE

Syyriaan laukaistiin lauantaina aamuyöllä 105 risteilyohjusta. Iskuun osallistuivat Yhdysvallat, Britannia ja Ranska.

Uutissivusto CNN:n juttu iskussa käytetyistä aseista täällä (siirryt toiseen palveluun).

Suurimman osan ohjuksista ampui Yhdysvallat. Eniten käytettiin laivoilta laukaistuja Tomahawk-risteilyohjuksia. Iskuun osallistui kolme amerikkalaista sotalaivaa ja sukellusvene.

Ohjuksia ampuneista sotalaivoista kaksi, risteilijä USS Monterey ja hävittäjä USS Laboon ovat Punaisellamerellä, ja hävittäjä USS Higgins Persianlahdella. Yksi Virginia-luokan sukellusvene osallistui iskuun Välimerellä.

Yhdysvallat laukaisi myös kahdesta B-1B Lancer-pommikoneista JASSM-ER -risteilyohjuksia. Koneet lensivät ilmeisesti Qatarissa sijaitsevasta Al Udeidin lentotukikohdasta. Pommittajien mukana oli elektroniseen sodankäyntiin tarkoitettuja EA-6B -koneita siltä varalta, jos venäläisten ilmatorjuntaa pitää häiritä.

Ranska ilmoittaa laukaisseensa 12 risteilyohjusta. Niistä kolme ammuttiin Välimerellä olevalta fregatti Longuedocilta ja loput Ranskasta käsin lentäneistä Rafale-hävittäjäkoneista. Ohjukset olivat mallia SCALP-EG, joka tunnetaan myös nimellä Storm Shadow.

Ohjukset
Syyriassa käytetyt risteilyohjukset. Jokaisessa on noin 450 kiloa räjähdysainetta.Yle Uutisgrafiikka
rafale lähdössä
Ranskan ilmavoimien Rafale-hävittäjä lähdössä taistelulennolle Syyriaan. Siiven alla näkyy Storm Shadow -ohjus.EPA-EFE / ECPAD

Britannian ilmavoimat tekivät risteilyohjushyökkäyksen neljällä Tornado-rynnäkkökoneella Akrotirin tukikohdasta Kyprokselta. Ne laukaisivat korkeintaan kahdeksan Storm Shadow -ohjusta.

Tomahawk on pitkään käytössä ollut ohjus, mutta JASSM-ER:ia ja Storm Shadowia käytettiin nyt sotatoimissa ensimmäistä kertaa. Kaikki ne ovat matalalla lentäviä täsmäaseita.

Kohteita ainakin kolme

Yhdysvaltain ja Britannian mukaan iskuja tehtiin kolmeen kohteeseen: yhteen Damaskoksessa ja kahteen Homsin lähellä. Damaskoksessa kohde oli Barzahin tutkimuslaitos, joka kuvien perusteella tuhoutui.

Tutkimuslaitosta epäillään kemiallisten aseiden kehittelystä, ja sitä vastaan hyökkäsivät amerikkalaiset. Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan tutkimuslaitokseen ammuttiin 76 ohjusta, joista 57 Tomahawkia ja 19 JASSM-ohjusta.

Homsin lähellä kohteena oli kaksi kemiallisten aseiden varastoa ja komentokeskus.

Kaikki kohteet oli evakuoitu aiemmin, eli niissä ei ollut ihmisiä, sanoo Syyrian sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights. Iskuissa ei tiettävästi kuollut ketään.

Syyrian kartta
Yle Uutisgrafiikka

Syyriasta tulleiden vahvistamattomien tietojen mukaan ohjusten kohteita oli paljon enemmän. Ainakin kolme väitetyistä lisäkohteista on Damaskoksen lähellä olevia Syyrian ja Iranin tukikohtia sekä Hizbollah-järjestön tukikohta Homsin eteläpuolella.

Ammuttiinko ohjuksia alas?

Venäjän armeijan mukaan Syyrian ilmatorjunta pudotti jopa 71 ristelyohjusta. Esimerkiksi Homsin alueelle ammutuista brittien Storm Shadoweista Syyria sanoo pudottaneensa ainakin puolet.

Määriä ei ole voitu vahvistaa puolueettomista lähteistä. Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan (siirryt toiseen palveluun) kuitenkin Syyrian ilmatorjunta oli tehoton, ja laukoi torjuntaohjuksensa selvästi myöhässä.

– On mahdollista, että ristelyohjuksia on ammuttu alas, mutta on mahdotonta sanoa, paljonko, sanoo strategian pääopettaja Jaakko Jäntti Maanpuolustuskorkeakoulusta.

– Laukaistujen ohjusten suuri määrä viittaa siihen, että osan niistä oletettiinkin tulevan torjutuiksi, hän lisää.

kaupunkia ja valopallo
Ilmatorjuntaohjus Damaskoksen yllä lauantaian aamuyöllä.EPA-EFE / Sana

Miksi Venäjä ei osallistunut torjuntaan?

Venäjä ei aiemmista puheistaan huolimatta näytä osallistuneen ohjusten torjuntaan. Sen mukaan risteilyohjuksia ei tullut Venäjän ilmatorjunnan alueelle.

Osa risteilyohjuksista laukaistiin Syyrian eteläpuolelta, jonne Syyriassa oleva Venäjän ilmatorjunta ei yllä. Venäjän ilmatorjuntaohjukset ovat enimmäkseen Pohjois-Syyriassa, missä ovat sen lento- ja laivastotukikohdat.

Homsin alueelle laukaistut risteilyohjukset ovat mahdollisesti lentäneet Venäjän ilmatorjunnan vaikutusalueella.

Strategian pääopettaja Jäntti arvioi, että Venäjä teki päätöksen olla ryhtymättä torjuntaan, kun se näki että iskut kohdistuvat rajattuihin kohteisiin eivätkä vahingoita Syyrian armeijaa tai Venäjän joukkoja.

– Eskaloitumisen (sodan leviämisen) vaara on tunnistettu molemmin puolin, hän sanoo.

Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan Venäjän pitkän matkan S-400 -ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä ei oltu aktivoitu.

Juttua täydennetty 14.4. klo 18:52.

Lähteet: Yle, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi