Tulvapäivystäjät valppaina Etelä-Pohjanmaalla – jäiden liikkeitä seurataan jopa riistakameralla

Jalasjärvellä siltatyömaa on erityisessä tarkkailussa. Ilmajoella vettä joudutaan ehkä juoksuttamaan pelloille.

tulvat
Kuhan siltatyömaa Jalasjärvellä
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus seuraa tulvatilannetta muun muassa Kuhan siltatyömaan kohdalla Kannontiellä Jalasjärvellä.Jari Koivula/Etelä-Pohjanmaan Ely-keskus

Nopeasti lämpenevä sää nostaa jokien pinnat viikonloppuna tulvalukemiin Etelä-Pohjanmaalla ja Karvianjoella. Kun yöpakkaset heikkenevät, tulvariski kasvaa. Tulvakeskuksen arvion mukaan sulamisvedet päätyvät nyt vesistöihin ja nostavat jokien pintoja nopeasti.

– Maanantaihin mennessä Kyrönjoen pinta nousee Nikkolan kohdalla kolme metriä ja Lapuanjoella 2,5 metriä perjantain tasosta, kertoo Tulvakeskus lauantain tiedotteessaan.

Kuhan siltatyömaata seurataan Jalasjärvellä

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksessa tulvatilannetta päivystää viikonloppuna johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto. Hän luettelee useita paikkoja, joita täytyy nyt seurata herkeämättä ja joissa on osin myös ryhdytty varotoimiin.

– Jalasjärvellä Kuhan siltatyömaata seurataan tarkasti. Käymme paikan päällä ja olemme vieneet sinne jopa riistakameran, joka lähettää puolen tunnin välein kuvaa. Siellä ovat myös kaivinkoneet valmiudessa, jos niitä tarvitaan, Katja Haukilehto kertoo.

Erilaisia kameroita otetaan vielä lähipäivinä lisää mukaan tulvien seurantaan. Kriittisillä paikoilla kuten padoilla ja tekojärvillä on kameravalvontaa kaiken aikaa.

– Juuri (lauantaina kello 16) sain Jalasjärveltä kuvan ja vettä näyttää onneksi olevan jään päällä. Se on hyvä asia. Vesi sulattaa jäätä.

Katja Haukilehto muistuttaa, että jäiden liikkeet ovat aina arvoituksellisia. Kaivinkoneet ovat varalla myös Lapväärtinjoella. Jääpatoriski on suuri niin ikään Kyrönjoen alaosalla Isonkyrön ja Mustasaaren välillä.

– Jääpadot voivat nopeasti kastella rakennuksia ja katkaista liikenneyhteyksiä, Katja Haukilehto jatkaa.

Kuhan siltatyömaa Jalasjärvellä.
Kuhan siltatyömaa Jalasjärvellä.Jari Koivula/Etelä-Pohjanmaan Ely-keskus

Ilmajoella vettä ehkä joudutaan laskemaan pelloille

Tulvakeskuksen mukaan keskimääräistä suurempien tulvien arvellaan olevan Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla huipussaan ensi viikon loppupuolella. Tulvakeskus arvioi tulvan katkaisevan paikallisteitä ja myös mökkejä on vaarassa kastua.

– Kuortaneenjärven ennustetta seurataan nyt tarkasti, samoin kuin rannikon pieniä jokia, muun muassa Teuvanjokea, Katja Haukilehto luettelee.

Kyrönjoella Ilmajoen Nikkolassa tulvatilanne voi kärjistyä jo tiistain–keskiviikon tienoilla.

– Varaudumme siihen, että luukut pengerrysalueelle täytyy ehkä avata ja juoksuttaa vettä pelloille. Tällä turvataan se, että Ilmajoen keskustan rakennukset eivät kastu. Luukut on avattu edellisen kerran vuoden 2013 kevättulvan aikana ja lokakuussa 2012, kun meillä oli rankkasateesta johtuva tulva, Katja Haukilehto kertoo.

Idässä ja pohjoisessa riskit vielä suureen tulvaan

Keski-Pohjanmaalla joet lähtevät nousuun ensi viikon alkupuolella. Etelä- ja Lounais-Suomessa jokien pinnat ovat jo kääntyneet laskuun, mutta järvien pinnat ovat vielä nousussa. Tulvakeskuksen arvion mukaan etelän ja lounaan tulvat jäivät keskimääräistä pienemmiksi.

Pohjois-Karjalasta Länsi-Lappiin ulottuvalla vyöhykkeellä puolestaan on tavanomaista suuremman kevättulvan riski. Tapahtuuko näin, se riippuu kevään etenemisestä.