Ajoneuvo räjähti Gazassa – palestiinalaisten mielenosoitukset jatkuvat

28 palestiinalaista on saanut surmansa kahden viikon aikana mielenosoituksissa Gazan ja Israelin välisellä raja-alueella.

Gazan kaista
Palestiinalaisia mielenosoittajia Gazassa.
28 palestiinalaista on kuollut huhtikuun aikana Gazan ja Israelin rajalla. Alueella on ollut Gazaa hallitsevan Hamas-järjestön organisoimia rajuja mielenosoituksia varsinkin kahtena perjantaina.Mahmud Hams / AFP

Neljä ihmistä kuoli räjähdyksessä eteläisessä Gazassa lauantaina. Islamilainen jihad-järjestö luonnehti jäsentensä kuolemaa "työtapaturmaksi". Järjestö ilmoitti miesten kuolleen "valmisteluja tehdessään" eli kyseessä on saattanut olla yritys tehdä isku Israelin asevoimia vastaan.

Israelin mukaan sotilaspartiot eivät havainneet erityistä toimintaa räjähdyksen tapahtumapaikalla.

Ilmapiiri jännittynyt perjantain mielenosoitusten jälkeen

Gazaa hallitseva Hamas-järjestö on organisoinut mielenosoituksia alueella kahden viikon ajan. Rajuimpia mielenosoitukset ovat olleet perjantaisin. 1 500 ihmistä on haavoittunut Israelin sotilaiden luodeista.

Jälleen eilen rajalle kokoontui tuhansia palestiinalaisia. Mielenosoittajat polttivat Israelin lippuja ja heittivät polttopulloja vastalauseena toistakymmentä vuotta kestäneelle saarrolle. Yksi mielenosoittaja kuoli perjantain protesteissa.

Israel syyttää Hamasia ja muita aseellisia ryhmiä mielenosoitusten käyttämisestä hyökkäysyritysten suojana. Israelin mukaan sen tarkka-ampujat ovat valinneet kohteikseen vain pahimpia villitsijöitä.

Suurmielenosoitusta on kaavailtu toukokuun viidennelletoista päivälle. Israelin perustamisesta tulee tuolloin kuluneeksi 70 vuotta.

Lue myös:

YK ei päässyt sopuun lausunnosta Gazan väkivaltaisuuksista Yhdysvaltojen takia

Lähteet: AP