YK:n turvallisuusneuvosto torjui Venäjän vaatimukset Syyrian iskujen tuomitsemisesta – Kokosimme päivän tärkeimmät reaktiot

YK:n turvallisuusneuvosto torjui hätäkokouksessaan odotetusti Venäjän vaatimukset Yhdysvaltain, Ranskan ja Iso-Britannian toimien tuomitsemisesta Syyriassa.

Syyria
Britannian ja Yhdysvaltain YK-lähettiläät Karen Pierce ja Nikki Haley keskustelevat turvallisuusneuvoston kokouksessa.
Syyrian operaation liittolaismaiden Britannian ja Yhdysvaltain YK-lähettiläät Karen Pierce ja Nikki Haley keskustelevat turvallisuusneuvoston kokouksessa.Drew Angerer / AFP

Venäjän ajaman päätöslauselmaehdotuksen hyväksymistä pidettiin jo etukäteen epätodennäköisenä.

Venäjä esitti kokouksessa päätöslauselmaluonnosta, jossa Yhdysvaltain, Ranskan ja Britannian vihamieliset toimet tuomittaisiin YK:n peruskirjan vastaisena. Venäjä sai tuekseen ainoastaan Kiinan ja Bolivian 15 turvallisuusneuvoston jäsenen istunnossa.

Hyväksymiseen olisi tarvittu yhdeksän puoltoääntä ja pysyvien neuvoston jäsenten pidättytyminen veto-oikeuden käytöstä. Kahdeksan maata äänesti päätöslauselmaehdotusta vastaan. Peru, Etiopia, Kazakstan ja Päiväntasaajan Guinea jättivät äänestämättä.

Miten Yhdysvalloissa on kommentoitu iskuja?

Presidentti Donald Trump kiitti operaatiosta sekä Yhdysvaltain asevoimia että liittolaisiaan. Hänen mukaansa tehtävä suoritettiin onnistuneesti. Hän varoitti, että iskuja saattaa tulla lisää, mikäli Syyrian hallitus jatkaa kaasuiskuja kansalaisiaan vastaan. Presidentti Trump soitti lauantaina Ranskan presidentti Emmanuel Macronille ja Britannian pääministeri Theresa Maylle operaation jälkeen. Hän kiitti liittolaisiaan "asevoimien viisaudesta ja voimasta (siirryt toiseen palveluun)".

Yhdysvaltain puolustusministeriö piti lauantaina iltapäivällä tiedotustilaisuuden Kenraali Kenneth McKenzie sanoi iskujen vieneen Syyrian kemiallisten aseiden ohjelmaa vuosia taaksepäin. Ohjelmaa ei kuitenkaan kokonaisuudessaan hävitetty.

Puolustusministeriön päätiedottaja Dana White puolestaan luonnehti informaatiosodan lisääntyneen. Hänen mukaansa venäläistrollien toimet ovat lisääntyneet vuorokauden aikana 2000 prosentilla.

Miten Venäjä on vastannut?

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan Yhdysvaltain toimet Syyriassa olivat laittomia ja mahdottomia hyväksyä. Presidentti Vladimir Putin sanoi aiemmin, että vihamieliset toimet eivät jää seurauksetta.

Venäjän YK-lähettiläs Vasili Nebenzia sanoi turvallisuusneuvoston istunnossa, että Yhdysvaltain johtamat iskut Syyriaan vaikeuttavat YK:n johdolla tehtävää yritystä löytää poliittinen ratkaisu Syyrian tilanteeseen.

Mitä syyrialaiset ajattelevat?

Syyrian valtiontelevisio näytti raportissaan kuvaa kaduilla juhlivista ihmisistä Syyrian pääkaupungin Damaskoksessa.

Kaduilla heiluteltiin Syyrian lippujen lisäksi myös presidentti Bashar al-Assadin hallinnon tärkeimpien tukijoiden Iranin ja Venäjän lippuja. Hallitusta kiitettiin lujatahtoisuudesta iskujen edessä.

Syyriassa ihmisten kerrotaan seuranneen tiiviisti myös itäisessä Ghoutassa sijaitsevan Douman valtausta kapinallisilta hallituksen joukoille.

Miksi iskut tehtiin?

Trump sanoi, että ilmaiskut olivat vastaisku siitä, että Syyrian hallitus hyökkäsi viime viikolla kemiallisin asein Douman kaupunkiin. Trumpin mukaan tarkoituksena oli heikentää Syyrian kykyä käyttää kemiallisia aseita jatkossa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi pian iskujen jälkeen, että ei ole epäilystäkään, etteikö Syyrian hallinto olisi vastuussa Douman kaasuiskusta.

Britannian pääministeri Theresa May puolestaan totesi, ettei viimeöisillä iskuilla yritetä syöstä vallasta Syyrian presidenttia Bashar al-Assadia.

Miten Suomessa on reagoitu iskuihin?

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) sanoi aamulla, että iskut olivat odotettavissa. Hänen mukaansa länsimaat olivat tilanteessa, jossa ne eivät voineet jättää tekemättäkään.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö uskoo, että vaikka suurvaltojen kielenkäyttö on ollut kovaa, suuren palon sytyttämistä pyritään välttämään.

Edit klo 23.27: Vaihdettu maa alaotsikossa. Saksan sijasta kyse on Iso-Britanniasta.

Lisää aiheesta:

Yle seurasi hetki hetkeltä: YK:n turvallisuusneuvosto koolla Syyrian vuoksi, Venäjä vaatii tuomitsevaa päätöslauselmaa

Analyysi: Trump parjaa Obamaa, mutta kaksikolla on sama ongelma – Syyriasta ei pääse eroon millään

Analyysi: Venäjä keulii ja äksyilee – mutta sekään ei halua yhteenottoa Yhdysvaltojen kanssa Syyriassa

Syyrian iskussa käytettiin vanhoja ja uusia risteilyohjuksia

Lähteet: Reuters, Afp, AP