Entinen FBI-pomo Comey uskoi, että Hillary Clinton voittaisi toissa vuoden presidentinvaalit

Trumpin erottama James Comey kertoi lauantaina julkaistussa videossa ABC:n haastattelusta, että oletus Clintonin voitosta vaikutti päätökseen kertoa sähköpostitutkinnasta.

Entinen FBI-johtaja James Comey tiedotustelukomitean kuulustelussa kesäkuussa 2017. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Entinen liittovaltion poliisin johtaja James Comey on kertonut uskoneensa demokraattien Hillary Clintonin voittavan Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaalit. Olettamus oli vaikuttanut päätökseen julkistaa tieto uudesta tutkinnasta presidentiksi pyrkineen Clintonin sähköpostiliikenteeseen liittyen.

Comey uskoi, että vaalien alla äänestäjien tulisi tietää tutkinnasta, jotta Clintonin voitto olisi oikeutettu.

– Muistelen ajattelun menneen niin, että Clinton valitaan presidentiksi ja jos salaan tietoni amerikkalaisilta, Clinton ei olisi oikeutettu presidentiksi sillä hetkellä, kun hänet valitaan tehtäväänsä, kertoi Comey ABC:n julkaisemassa haastattelussa (siirryt toiseen palveluun). Koko haastattelu näytetään vasta sunnuntaina.

Clintonin epäiltiin lähettäneen salaisia tietoja henkilökohtaisesta sähköpostistaan, kun hän toimi Yhdysvaltain ulkoministerinä. Asiaa tutkittiin kahteen otteeseen, ensimmäisen kerran jo vuonna 2015.

Kaksi päivää ennen vuoden 2016 vaaleja FBI ilmoitti, että uudessa selvityksessä ei ole löytynyt mitään. Clintonia vastaan ei nostettu syytteitä.

FBI:n ex-pomo on esillä vielä ensi viikolla, sillä Comeyn kirjoittama kirja julkaistaan tiistaina. Hän muun muassa vertaa kirjassaan presidentti Donald Trumpia mafiapäällikköön. Kirjan ennakkomyynti on jo tehnyt siitä bestsellerin Amazon-verkkokaupassa.

Republikaanipuolue on jo perustanut verkkosivuston, jossa todistellaan Comeyn epäluotettavuutta.

Trump erotti Comeyn toukokuussa 2017. Comeyn erottaminen johti siihen, että entinen FBI-johtaja Robert Mueller nimitettiin erikoissyyttäjäksi tutkimaan Venäjän sekaantumista vuoden 2016 presidentinvaaleihin ja Trumpin kampanjan mahdollisia yhteyksiä Venäjään.

Hillary Clinton on puolestaan kertonut uskoneensa, että vaalit ratkaistiin, kun Comey ilmoitti 11 päivää ennen vaaleja tutkinnan uudelleen aloittamisesta hänen sähköposteihinsa liittyen.

Syyskuussa 2017 Clinton sanoi NPR:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että Comeyn ilmoituksen jälkeen hänen kannatuslukunsa romahtivat, kampanja pysähtyi ja lopulta aika loppui kesken tilanteen korjaamiseksi.

Lue myös: