1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Montenegro

Montenegrossa alkoi äänestäminen presidentinvaaleissa – konkaripoliitikon arvellaan palaavan pienen maan johtajaksi

Äänestyksessä ratkaistaan lähentyykö maa Euroopan unionin kanssa.

Presidentti Milo Djukanovicin vaalimainos Podgoricassa Montenegrossa. Kuva: Boris Pejovic / EPA

Balkanilla sijaitsevassa Montenegrossa äänestetään sunnuntaina presidentinvaaleissa. Aikaisin aamulla avautuneille vaaliuurnille odotetaan päivän aikana yli 530 000 äänestäjää.

Vahvin ennakkosuosikki on konkaripoliitikko, entinen pääministeri ja ex-presidentti Milo Djukanovic. 56-vuotias Djukanovic ilmoitti, että asettuu ehdolle "Montenegron tulevaisuuden takia". Hän haluaa maan osaksi Euroopan unionia.

Samalla Djukanovic toivoo voivansa parantaa maan suhteita Venäjään.

Montenegron ja Venäjän väliset suhteet heikkenivät, kun Montenegro päätti olla mukana EU:n kanssa asettamassa Venäjän-vastaisia pakotteita. Montenegro myös karkotti viime kuussa muiden Euroopan maiden rinnalla venäläisdiplomaatin Salisburyn myrkytystapauksen takia.

Maan nykyinen presidentti Filip Vujanović ei voi enää asettua ehdolle, koska on jo työskennellyt kaksi kautta presidenttinä.

Montenegro hyväksyttiin Naton jäseneksi viime vuonna, ja neuvottelut EU-jäsenyydestä alkoivat vuonna 2012. EU on vaatinut Montenegrolta toimia järjestelmällisen rikollisuuden vähentämiseksi.

Kahden viime vuoden aikana Montenegrossa on tapettu arviolta 20 ihmistä salamurhissa ja autopommein.

Oppositio on syyttänyt Djukanovicia yhteyksistä mafiaan. Ehdokas itse on kiistänyt syytökset.

Kyselyiden perusteella näyttää kuitenkin siltä, että Djukanovic voittaa jo ensimmäisellä kierroksella saamalla yli puolet äänistä. Jos toinen kierros tulee, se järjestetään kahden viikon kuluttua.