Britannia: Työväenpuolueen Jeremy Corbyn epäilee Syyrian iskujen laillisuutta

Britanniassa keskustellaan vilkkaasti Syyriaan tehtyjen ohjusiskujen laillisuudesta.

Jeremy Corbyn
Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn
Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn epäilee, ettei Britannian Syyria-operaatio ollut laillisesti kestävällä pohjalla.Andy Rain / EPA

Lauantain ohjusiskujen jälkipyykki jatkuu Britanniassa. Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn arvosteli BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun)pääministeri Theresa Mayta hätiköinnistä.

Corbynin mukaan päätös aseellisesta operaatiosta Yhdysvaltain ja Ranskan rinnalla olisi voinut odottaa maanantaita ja parlamentin näkemyksiä. Corbyn painotti, että itsepuolustus tai YK:n valtuutus ovat laillisia syitä sotilaallisille toimille.

Ulkoministeri Boris Johnson: "Nopeus takasi tehokkuuden"

Britannian konservatiiviulkoministeri Boris Johnson puolusti Britannian pikaisia toimia sillä, että operaatio oli tehokkaampi nopealla aikataululla toteutettuna. Laajaa poliittista keskustelua vaille jääneitä toimia käsitellään huomenna Britannian parlamentissa.

Corbynin mukaan parlamentti olisi voitu kutsua myös hätäistuntoon. Ulkoministeri Johnsonin mukaan kyseessä oli myös brittisotilaiden turvallisuus.

Johnson sanoi, että ilmaiskujen osoittaneen Syyrian hallitukselle rajan.

– Ensisijainen tarkoitus oli sanoa ei barbaariselle voimankäytölle.

Britannian ilmavoimat operoi Kyprokselta

Britannian puolustusministeriön mukaan kuninkaallisten ilmavoimien Tornado-rynnäkkökoneet laukaisivat kahdeksan Storm Shadow-ohjusta. Kohteena oli kemiallisten aseiden varasto Homsin länsipuolella. Brittikoneiden tukikohta on Kyproksen Akrotirissa. Välimeren vesillä oli ilmatorjuntavalmiudessa hävittäjäalus HMS Duncan.

Lue myös:

Analyysi: Syyria on pakottanut Amerikka ensin -presidentin ulkopoliittiseen muodonmuutokseen

YK:n turvallisuusneuvosto torjui Venäjän vaatimukset Syyrian iskujen tuomitsemisesta – Kokosimme päivän tärkeimmät reaktiot

Analyysi: Trump parjaa Obamaa, mutta kaksikolla on sama ongelma – Syyriasta ei pääse eroon millään

Lähteet: Reuters