Herätys: Aktiivimalli voi ajautua ongelmiin, Macron puolusti Syyrian iskua, viikko alkaa etelässä pilvisenä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Aktiivimallin vastainen mielenosoitus eduskunnan portailla.
Kansalaisaloite työttömyysturvan aktiivimallin kumoamisesta luovutettiin eduskunnan puhemiehelle maaliskuussa.Jarno Kuusinen / AOP

Suomen suurimman työttömyyskassan toimitusjohtaja: Aktiivimalli ajautuu ongelmiin, jos byrokratiaa lisätään

Yleisen työttömyyskassan, YTK:n toimitusjohtaja Sanna Alamäki arvoi, että työttömille suunnattu aktiivimalli voi joutua ongelmiin, jos siíhen tulee lisää byrokratiaa. Hallituksen kehysriihessä viime viikolla sovittiin aktiivimallin uudistuksista ja lisäpanostuksista. Ylen Kova talous -haastattelussa Alamäki toteaa myös, että YTK:n jäsenistä yli puolet näyttäisi täyttävän aktiivimallin ehdot. Toisin sanoen lähes joka toista jäsentä uhkaisi siten työttömyyskorvauksen leikkaaminen.

Tiedätkö minkälaisia oikeuksia annat sovelluksille?

Tietokoneohjelmia ja sovelluksia hallinnoivat käyttöjärjestelmät myöntävät sovelluksille avokätisesti pääsyn laitteiden näytöille ja näppäimistöille. Näin tapahtuu myös silloin, kun käyttäjä käyttää toista sovellusta. Laajat sovellusoikeudet mahdollistavat sovellusten kitkattoman toiminnan, mutta samalla ne antavat haittaohjelmille vapaapääsyn käyttäjän ruudulle. Lue lisää jutustamme.

Grafiikka
Laura Koivunen | Yle Uutisgrafiikka

Lakaisukoneen kuljettajan arki on kävelyvauhtia ja vihaisia autoilijoita

Kevät on tullut ja lakaisukoneet ovat taas osana katukuvaa eteläisessä Suomessa. Työt etenevät kiivaimmillaankin kirjaimellisesti vain kävelyvauhtia. Koneiden kuljettajat toivovat autoilijoilta malttia, koska kone liikkuu välillä liikennesäännöistä poiketen.

Lakaisukoneen kuljettaja Tero Laine ohjaamossa
Helmi Riippi / Yle

Ranskan presidentti puolusti Syyrian iskua oikeutetuksi

Ranskan presidentti Emmanuel Macron puolusti tiukkasanaisesti länsiliittouman Syyriaan lauantaina tekemiä ohjusiskuja tv-haastattelussa myöhään sunnuntaina. Macronin mukaan YK:n turvallisuusneuvoston kolme pysyvää jäsenmaata, Ranska, Britannia ja Yhdysvallat, päättivät toimia puolustaakseen kansainvälisen yhteisön uskottavuutta ja luotettavuutta.

Emmanuel Macron
Ranskan presidentti Emmanuel MacronChristopne Ena / EPA

Britanniassa avattiin auttava puhelin orjille

Britanniassa toissa syksynä avattu puhelinlinja nykyajan orjille vastaanotti ensimmäisen toimintavuotensa aikana tuhansia soittoja. Linja tavoitti lähes 5 000 mahdollista uhria, joita käytetään orjatyövoimana muun muassa autopesuloissa, rakennustyömailla, kynsistudioissa ja bordelleissa.

Tukholman keskustassa osoitettiin mieltä orjakauppaa vastaan 25.11.2017. Uutiskanava CNN oli samalla viikolla esittänyt kuvamateriaalia Libyan siirtolaisleiriltä. Kuvassa mielenosoittajien kylttejä, joissa orjuuden vastaisia iskulauseita.
Tukholman keskustassa osoitettiin mieltä orjakauppaa vastaan 25.11.2017. Uutiskanava CNN oli samalla viikolla esittänyt kuvamateriaalia Libyan siirtolaisleiriltä.Claudio Bresciani / EPA

Alkavaan viikkoon mahtuu aurinkoa ja sateita

Poutainen kevätsää jatkuu pohjoisessa ja lähiöinä on pakkasta, kertoo Ylen meteorologi Elina Lopperi. Viikko alkaa etelässä ja osin maan keskiosissa pilvisenä, sumuisena ja sateita liikkuu maanantaina ja tiistaina hitaasti idemmäksi. Sateen ja sumupilven alla on lämpötila 5–9 astetta. Siellä missä aurinko pääsee paistamaan lämpötila kohoaa yli 10 asteen.

Maanantain sääkartta.
Yle

Lue lisää Ylen sääsivuilta.