Merkku Sovijärvi yritti tottua poikaystävän suutelemiseen ennen kuin tajusi olevansa aromanttinen aseksuaali: “Hoidan vähäiset tarpeeni mieluummin itse”

Merkku Sovijärvi, 33, ei ole koskaan tuntenut seksuaalista vetoa toiseen ihmiseen eikä kaipaa romanttista parisuhdetta.

Perjantai
Perjantai: 33-vuotias Merkku on aromanttinen aseksuaali
Perjantai: 33-vuotias Merkku on aromanttinen aseksuaali

Huulet koskettavat toisiaan varovasti, tunnustellen.

Merkku Sovijärvi muistaa hyvin ensisuudelman poikaystävänsä kanssa. Siitä on 7 vuotta aikaa.

Suudelmaa seurasi toinen ja kolmas. Hyväilyä. Lähellä oloa.

26-vuotias Merkku Sovijärvi oli hämillään. Hän oli nähnyt ihmisten suutelevan elokuvissa.

Vaikkei hän odottanut suukolta mitään ilotulitusta, hän toivoi sen tuntuvan edes kivalta. Se oli pelkästään outoa ja märkää.

"Kerron aseksuaalisuudestani avoimesti, sillä haluan lisätä ihmisten tietoisuutta."

Merkku Sovijärvi

Sovijärvi ajatteli tottuvansa suutelointiin seurustelun aikana, mutta toisin kävi. Läheisyys oli koko ajan turhaa ja hämmentävää.

Kun poikaystävän kosketus ei tuntunut miltään, Sovijärvi kääntyi netin puoleen. Oli helpotus, kun törmäsin netissä aseksuaalisuuteen (siirryt toiseen palveluun).

– Aloin ymmärtää itseäni paljon paremmin. Sitä ennen olin yrittänyt elää tietynlaista elämää, sellaista, mitä ihmiset ympärilläni elivät. Erosimme ensimmäisen poikaystäväni kanssa parin kuukauden seurustelun jälkeen.

Orgasmi on kiva juttu

Merkku Sovijärvi on aromanttinen aseksuaali. Hän ei kaipaa seksiä eikä romanttista parisuhdetta.

Sovijärvi ei ole koskaan harrastanut seksiä toisen ihmisen kanssa.

– Välillä sitä ihmettelee, että mitä ihmettä se seksuaalinen vetovoima on ja missä se tuntuu ja miten. Seksiä kun tulee maailmassa niin paljon vastaan, että ei siltä voi välttyä.

Lähipiiri on alusta alkaen suhtautunut mutkattomasti Sovijärven aseksuaalisuuteen. Äiti arvasi asian jo ennen kuin tytär edes ennätti kertoa siitä.

– Minulla on paljon positiivisia kohtaamisia. Kerron aseksuaalisuudestani avoimesti, sillä haluan lisätä ihmisten tietoisuutta.

Tiedon levittämiselle onkin tarvetta, sillä varsinkin internetissä törmää edelleen tuon tuosta ikäviin kommentteihin.

"Seksivalistustunneilla kerrotaan, että halut heräävät ja se on ihan normaalia. Sekin pitäisi sanoa, että jos ne eivät herää, niin sekin on ihan ok."

Merkku Sovijärvi

– Vieläkin kuulee sellaista, että jotain teissä täytyy olla vikana, ja menkää tarkistuttamaan hormonit. Seksivalistustunneilla kerrotaan, että halut heräävät ja se on ihan normaalia. Sekin pitäisi sanoa, että jos ne eivät herää, niin sekin on ihan ok.

Aseksuaalisuus saatetaan Sovijärven mukaan yhä sekoittaa seksistä pidättäytymiseen, selibaattiin. Aseksuaalisuus on kuitenkin synnynnäinen ominaisuus.

Aseksuaali ei tunne seksuaalista vetoa toisiin, ja seksi muiden kanssa ei vain yksinkertaisesti kiinnosta.

– Kaikki aseksuaalit ovat erilaisia. Jotkut harrastavat seksiä tai masturboivat. Toiset haluavat parisuhteen ja toiset eivät. Ainoa meitä yhdistävä asia on se, että emme tunne seksuaalista vetoa.

Sovijärvi ei näe ihmisiä, eikä varsinkaan itseään, seksuaalisena olentona. Hän kokee seksin ja seksuaalisen nautinnon itsestään irrallisena asiana.

"Orgasmi on kiva juttu, mutta en minä sen tähden lähtisi seksiä harrastamaan kenenkään kanssa. Hoidan vähäiset tarpeeni mieluummin itse."

Merkku Sovijärvi

– Orgasmi on kiva juttu, mutta en minä sen tähden lähtisi seksiä harrastamaan kenenkään kanssa. Hoidan vähäiset tarpeeni mieluummin itse.

Seksi kiinnostaa, teoriassa

Sovijärven mielestä seksi on teorian tasolla mielenkiintoista. Hän kokee tieteellistä uteliaisuutta sitä kohtaan.

– Se on mielenkiintoinen ajatus, kuinka tärkeä ja iso osa ihmisten elämää seksi on. Mainonnasta päätellen seksi myy.

Homma ei kuitenkaan käytännössä kiinnosta lainkaan. Ajatus ihmisten sukuelimistä ällöttää Sovijärveä.

Aseksuaalisuus, ihan niin kuin seksuaalisuus ylipäänsä, voi muuttaa muotoaan elämän aikana.

– Tällä hetkellä koen olevani aromanttinen aseksuaali, mutta olen myös avoin sille, jos jossain vaiheessa elämää huomaan tuntevani eri tavalla.

Sovijärvi vetää Jyväskylän Setan vertaistukiryhmää aseksuaaleille. Kerran kuussa kokoontuvassa ryhmässä kymmenkunta aseksuaalia jakaa kokemuksiaan ja saa tukea toisiltaan. Monet heistä ovat aikanaan kokeneet ulkopuolisuutta, kun kiinnostus seksiin ei teini-iässä herännytkään.

– Haluan vaikuttaa siihen, että aseksuaalisten nuorten ei tarvitsisi niin pitkään ihmetellä, että mikä minussa on vikana ja tuntea itseään rikkinäisiksi. Näitä tarinoita kuulee vieläkin valitettavan paljon, Sovijärvi sanoo.

Roosa Maskonen

Yle Perjantai