S-ryhmästä Suomen suurin aurinkosähkön tuottaja – valtiolta tuhti tukipaketti

S-ryhmän uusi aurinkosähköhanke on kautta aikojen suurin katolle asennettavien aurinkoenergiajärjestelmien kokonaistoimitus Pohjoismaissa.

S-ryhmä
Aurinkopaneeleja Palokan yhtenäiskoulun katolla.
Myymälöiden ja liikenneasemien katoille asennetaan yhteensä liki neljäkymmentätuhatta aurinkopaneelia vuoden aikana.Matti Myller / Yle

Aurinkopaneelit ovat kohta tuttu näky niin myymälöiden kuin huoltoasemienkin katoilla. Noin kahdeksan miljoonan euron aurinkoenergiahanke tekee S-ryhmästä Suomen suurimman aurinkoenergian tuottajan.

Hankkeen käytännön toteutuksesta vastaa energiayhtiö Fortum. Valtio tukee kahdeksan miljoonan euron hanketta 20 prosentin osuudella.

– Kyseessä on kautta aikojen suurin katolle asennettavien aurinkoenergiajärjestelmien kokonaistoimitus Pohjoismaissa, Fortumin kehitysjohtaja Tatu Kulla sanoo.

Kullan mukaan aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö voi jo olla halvempaa kuin sähköverkosta ostettu. Hänen mukaansa S-ryhmä ei ole hankkeineen yksin vaan tulossa on eri kokoisia projekteja monissa muissakin yrityksissä.

Professori: Hankkeilla luodaan myös mielikuvia

Myymälöiden ja liikenneasemien katoille asennetaan yhteensä liki neljäkymmentätuhatta aurinkopaneelia vuoden aikana. Aurinkopaneeleja ilmestyy noin 40 toimipisteen katolle ympäri Suomea. Kauppajätin uusien ilmastotavoitteiden mukaan hiilidioksidipäästöjä ollaan vähentämässä yhdessä yrityskumppanien kanssa miljoona tonnia vuoteen 2030 mennessä.

Miljoonan tonnin päästövähenemä vastaa esimerkiksi kahdeksaa miljoonaa automatkaa Rovaniemeltä Helsinkiin.

Maailmanpolitiikan professori Teivo Teivaisen mukaan yritykset ovat alkaneet ymmärtää yritysvastuun merkityksen takavuosia paremmin.

– Ilmastomuutoksen vaikutukset ovat vakavia ja tietysti on hyvä, että yrityksetkin ovat tähän toiminnassaan alkaneet kiinnittää huomiota enemmän, Teivainen sanoo.

Hänen mukaansa yritysten käynnistämien hankkeiden vaikuttavuutta on kuitenkin usein vaikea arvioida. Teivainen muistuttaa, että yritysvastuuseen liittyvillä ponnisteluilla rakennetaan myös mielikuvia ja brändiä.

– Ydinliiketoimintaan kuuluvan tai sitä tukevan hankkeen hintalappua tai kokonaisvaikutusta on hankala arvioida, Teivainen sanoo.

Yritysvastuuponnistelut osa liiketoimintaa

Teivaisen mukaan Suomessa yritysten yhteiskuntavastuuseen liittyvä toiminta on aiempaa useammin osa omaa liiketoimintaa, eikä erillisinä hyväntekeväisyyshankkeina.

– Tuotantotoimintaa harjoittavassa yrityksessä paineet vastuullisuusbrändin luomiseen ovat luonnollisesti vähäisemmät kuin suoraan kuluttajien kanssa tekemisissä olevissa yrityksissä, Teivainen toteaa.

S-ryhmästä arvioidaan, että vuonna 2025 jopa kahdeksankymmentä prosenttia sähköstä tuotetaan omalla uusiutuvalla energialla. Tällä hetkellä uusiutuvien osuus on noin kuusikymmentä prosenttia. Suurin osa S-ryhmän käyttämästä sähköstä tuotetaan tuulivoimalla, mutta aurinkosähkössä nändään mahdollisuuksia.

– Sähköä kuluu myymälöissä eniten kesällä, jolloin energiaa tarvitaan erityisesti kylmälaitteisiin ja jäähdyttämiseen. Aurinkoisina kesätunteina parhaimmillaan kaikki kiinteistön kuluttama sähkö voi tulla auringosta, S-voiman toimitusjohtaja Mikko Halonen sanoo.

Fennovoima-osuudet yhä myynnissä

Halosen mukaan vuositasolla aurinkosähkön osuus voi olla noin 10 prosenttia kiinteistöjen käyttämästä sähköstä.

– Sähkölasku pienenee vuositasolla jopa puoli miljoonaa euroa, Halonen summaa.

Aurinkosähkön tuotanto on Suomessa vielä suhteellisen vähäistä. Koko aurinkovoiman tuotantoteho oli vuonna 2017 noin 35 MW. S-ryhmän käynnistämä uusi tuotanto toisi noin 10 MW:tä lisää. Valtio tukee S-ryhmän kahdeksan miljoonan euron hanketta 20 prosentin osuudella.

S-ryhmä päätti vuonna 2012 irtautua Fennovoiman ydinvoimahankkeesta, mutta omistaa yhä voimaosakeyhtiö SF:n osakkeita, joita se on yritänyt myydä siinä onnistumatta.