Ranskan presidentti puolusti Syyrian iskua oikeutetuksi – Macron: Trump taivuteltiin rajaamaan kohteet

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan Ranska sai Yhdysvallat pysymään Syyriassa vetäytymisen sijaan.

Syyria
Emmanuel Macron
Ranskan presidentti Emmanuel Macron esiintyi televisiokanava BFMTV:n haastattelussa myöhään sunnuntaina.Francois Guillot / EPA

PariisiRanskan presidentti Emmanuel Macron puolusti tiukkasanaisesti länsiliittouman Syyriaan lauantaina tekemiä ohjusiskuja tv-haastattelussa myöhään sunnuntaina.

Macronin mukaan YK:n turvallisuusneuvoston kolme pysyvää jäsenmaata, Ranska, Britannia ja Yhdysvallat, päättivät toimia puolustaakseen kansainvälisen yhteisön uskottavuutta ja luotettavuutta.

– Iskuilla on täysi kansainvälinen legitimiteetti. Emme julistaneet [Syyrian presidentin] Bashar al-Assadin hallinnolle sotaa. Iskut oli hyvin tarkkaan rajattu, eikä Venäjälle koitunut vahinkoja, Macron sanoi televisiokanava BFMTV:n haastattelussa.

Haastattelu oli ensimmäinen ohjusiskujen jälkeen. Macron vakuutti Ranskalla olevan todisteet siitä, että Bashar al-Assadin hallinto syyllistyi toissaviikolla kemiallisten aseiden käyttöön siviilejä vastaan.

Hänen mukaansa oli myös varmaa, että lauantaina pommitetuissa kohteissa todella valmistettiin kemiallisia aseita.

– Operaatio oli onnistunut. Mahdollisuus valmistaa kemiallisia aseita tuhottiin, presidentti totesi.

Ranska toivoo keskusteluja Venäjän kanssa

Syyrian hallinnon keskeiset tukijat Venäjä ja Iran ovat kutsuneet länsiliittouman iskuja kansainvälisen oikeuden vastaisiksi. Venäjä, turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen, on käyttänyt veto-oikeuttaan 12 kertaa estääkseen länsimaiden ehdottamat toimet Syyriaa vastaan.

Presidentti Macron kertoi pyrkivänsä saamaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin yhteiseen neuvottelupöytään ja keskustelleensa Syyrian tilanteesta hänen kanssaan useaan otteeseen.

Macron kertoi myös, että Ranska oli vakuuttanut Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ylipäätään pysymään Syyriassa. Yhdysvallat oli Macronin mukaan viime viikkoina harkinnut vetäytyvänsä alueelta kokonaan.

– Onnistuimme ensinnäkin vakuuttamaan Trumpin siitä, että Syyriassa oli toimittava pitkällä tähtäimellä. Toisekseen onnistuimme taivuttamaan Yhdysvallat rajoittamaan lauantain iskut ainoastaan kemiallisia aseita valmistaviin kohteisiin, huolimatta Twitterissä ilmaistuista purkauksista, Macron totesi.

Ranskassa pelätään iskujen seurauksia

Ranskan osallistuminen ohjusiskuihin on herättänyt maassa myös kritiikkiä. Konservatiivisen Tasavaltalaiset-puolueen puheenjohtaja Laurent Wauquiez kommentoi kostoiskujen olevan hyödyttömiä ja kehotti Macronia keskittymään terrorismin vastaiseen taisteluun.

Oikeistopopulistisen Kansallinen rintama -puolueen puheenjohtaja Marine Le Pen on puolestaan epäillyt, että iskujen vaikutukset kääntyvät Ranskan omia etuja vastaan.

Ranskan parlamentin alahuone keskustelee ohjusiskuista maanantai-iltana. Kansanedustajat voivat ilmaista sotatoimiin osallistumisesta oman näkemyksensä, mutta äänestystä asiasta ei järjestä.

Lisää aiheesta:

Analyysi: Ranskan Macron katsoo Syyrian suhteen jo tiukasti tulevaan

Syyrian iskussa käytettiin vanhoja ja uusia risteilyohjuksia – osa ohjuksista todennäköisesti torjuttiin

Analyysi: Syyria on pakottanut Amerikka ensin -presidentin ulkopoliittiseen muodonmuutokseen