FBI:n entinen johtaja: Trump on moraalisesti epäpätevä presidentiksi – "kohtelee naisia lihapaloina"

James Comey kuvaili presidentti Donald Trumpia keskimääräistä älykkäämmäksi.

FBI:n entinen johtaja James Comey kesäkuussa 2017. Kuva: Brendan Smialowski / AFP

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin entinen johtaja James Comey arvostelee presidentti Donald Trumpia "moraalisesti epäpäteväksi" johtajaksi, joka tekee "suunnatonta vahinkoa" maan hallinnolle.

Comey puhui ABC-kanavan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa.

– Hän puhuu ja kohtelee naisia kuin lihapaloina, valehtelee toistuvasti sekä pienistä että suurista asioista ja vaatii amerikkalaisia uskomaan ne. Sellainen henkilö ei ole moraalisesti pätevä Yhdysvaltain presidentiksi, Comey sanoi ABC:lle.

– Presidenttimme täytyy edustaa kunnioitusta ja noudattaa maan ydinarvoja. Tärkein niistä on totuus. Tämä presidentti ei pysty siihen.

Comey kuvaili Trumpia keskimääräistä älykkäämmäksi henkilöksi, joka muistaa käymänsä keskustelut. Mielenterveysongelmia hän ei usko presidentillä olevan.

Trump erotti James Comeyn viime vuoden toukokuussa. Comeyn Trumpista kirjoittama kirja Higher Loyalty: Truth, Lies and Leadership ilmestyy tiistaina.

Comeyn mukaan teoksen nimi juontuu "absurdista keskustelusta", jonka hän kävi Trumpin kanssa tämän astuttua virkaansa tammikuussa 2017. Trump oli Comeyn mukaan pyytänyt tältä lojaaliuslupausta, minkä Trump on kiistänyt.

– Lojaaliuteni tulee kohdistua amerikkalaisille ihmisille ja [FBI:n] instituutiolle, Comey sanoi ABC:lle.

Lisää aiheesta: