Jokien virtaamat kovassa nousussa – "Lumet ovat lähteneet vilkkaasti liikkeelle kohti merta "

Viime päivien lämpimät säät ovat nostaneet jokien virtaamia Pohjanmaalla. Kyrönjoella tulvahuippua odotetaan lähipäivinä, Lapuajoella loppuviikosta. Lähipäivien sää ratkaisee, kuinka hankalaksi tulvakevät muodostuu.

tulvat
Kyrönjokea lauantaina 14. huhtikuuta 2018
Kyrönjokea lauantaina 14. huhtikuuta 2018Elina Niemistö/Yle

Jokien virtaamat ovat lähteneet viikonlopun aikana kovaan kasvuun. Varsinkin viime yönä kasvu nopeutui selvästi. Esimerkiksi Kyrönjoen alaosalla, Mustasaaren Skatilan havaintoasemalla, virtaamat ovat perjantain jälkeen jo yli kaksinkertaistuneet.

Vesistöjohtaja Liisa Maria Rautio Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksesta kertoo, että perjantaina Skatilan kohdalla virtaama oli sata kuutiota sekunnissa.

– Eilen illalla virtaama oli 180 kuutiota ja tänään ollaan jo pitkästi yli kahdensadan. Lumet ovat lähteneet vilkaasti liikkeelle kohti merta, kertoo Rautio.

Tämä kevät on Raution mukaan suurinpiirtein samanlainen kuin vuonna 2013. Silloinkin kevät oli myöhässä ja tulvahuiput muodostuivat tavallista myöhemmin.

Pengerrysalueet käyttöön

Kyrönjoella tulvahuippua odotetaan muutaman päivän sisällä. Vesistöjohtaja Liisa Maria Raution mukaan nyt on yli 50 prosentin todennäköisyys sille, että tulvaluukut avataan ja vesi päästetään pengerrysalueille.

Lapuanjoella tilanne on Kyrönjokea rauhallisempi vaikka virtaamat kasvavat koko ajan. Tulvahuippua odotetaan loppuviikolle.

Sekä Kyrönjoessa että Lapuanjoessa jäät ovat vielä vahvoja eikä jääkasaumia ole päässyt syntymään. Etelämpänä, esimerkiksi Lapväärtinjoessa jäät ovat hauraampia ja ne ovat lähteneet liikkeelle. Jäät eivät kuitenkaan ole pakkautuneet padoiksi.

Jalasjärvellä Jalasjoessa vesi on noussut siltatyömaan alimmalle tasolle, mutta vesi pääsee siellä virtaamaan vapaasti. Jäitä ei ole pakkautunut työmaan kohdalle.

Paljon on nyt kiinni tulevien päivien säästä. Yöpakkaset rauhoittavat tulvatilannetta, mutta vesisade kiihdyttäisi sulamista ja nostaisi virtaamia entisestään.