Isäntä löysi taas pelloltaan oluttölkin ja turhautui ihmisten piittaamattomuuteen: "Yhden lehmän kuolema maksaa tuhansia euroja"

Pälkäneläinen viljelijä Pekka Moisio kyllästyi siihen, että taas pellolta löytyi oluttölkki. Juustotilalta on kuollut jo useita lehmiä samanlaisiin oireisiin, mitä terävä metallipala aiheuttaa.

maanviljely
Kaksi lehmää tuijottaa pellolla
Pekka Moisio

Taas! Lumen alta paljastui tavallinen näky Heikkilän Juustolan tilalla.

Pälkäneläinen viljelijä Pekka Moisio nosti viikonloppuna oluttölkin lumen alta ja suuttui. Hän kirjoitti Facebookiin päivityksen, miksi terveet lehmät kuolevat. Päivitystä on jaettu vilkkaasti.

– Tuolle peltolohkolle on kylvetty timoteitä, nurminataa ja raiheinää, siellä ei kasva oluttölkkejä. Tästä on joka vuosi puhetta mediassa ja siltikin löydän joka vuosi tölkkejä pelloiltamme, Moisio sanoo.

Oluttölkki on vaarallinen, koska se menee helposti rehuntekovaiheessa rehun joukkoon. Metallinen tölkki silpoutuu rehonteossa pieniksi, teräviksi paloiksi. Nauta ei huomaa paloja syödessään.

– Meillä on kuollut vuosien varrella useita lehmiä, jotka ovat kuolleet oireisiin, jotka viittaavat lehmän ruoansulatusjärjestelmässä oleviin metallin kappaleisiin. Se turhautuminen ja voimattomuuden tunne, joka valtaa minut, kun eläinlääkärin kanssa lopetamme tällaisen eläimen on valtava, Moisio sanoo.

Oluttölkki pellolla
Pellolta löytynyt oluttölkki on vaarallinen lehmille rehun joukossa. Onneksi viljelijä huomasi sen.Pekka Moisio

Hän kertoo, että kahdeksan vuoden aikana kolme–neljä lehmää on kuollut oireisiin. Lehmille ei ole tehty ruumiinavausta, joten diagnoosista ei voi olla varma. Määrä on kuitenkin suuri, koska Heikkilän Juustolassa on parikymmentä lypsävää.

Rahallinen tappio on suuri, sillä tuottajalla menee aika kasvattaa lehmästä lypsävä.

– Rahallinen tappio on tuhansia euroja, eläimen kärsimistä ei voi edes mitata rahassa. Kaikki tämä sen takia, että kaupasta ostettua tölkkiä ei ole jaksettu viedä kauppaan, kierrätykseen tai edes roskiin. Minä inhoan epäonnistumista ja jokainen turha kuolema tai eläimen kärsimys tuntuu todella pahalta. Olkaa juomatta, jos tölkin hävittäminen vastuullisesti on liikaa vaadittu, Heikkilä sanoo.

Yleinen ongelma

MTK:n asiantuntija Leena Suojala sanoo, että tuottajilta tulee soittoja asiasta etenkin keväällä, kun lumet sulavat. Samaa keskustelua tölkeistä käydään muissa Pohjoismaissa, etenkin Tanskassa.

– Tämä on ongelma etenkin pelloilla, jotka ovat tien varrella. Sieltä löytyy lumen sulaessa limsa- ja kaljatölkkejä.

Metalli on Suojalan mukaan vaarallista tuotantoeläimille, koska se menee helposti rehun joukkoon.

– Palat ovat todella teräviä. Nauta on sellainen, että se helposti nielee kaiken, eikä erottele ruokaa.

Palat pistävät naudan sisällä ja aiheuttavat verenvuotoa ja vatsakalvontulehdusta.

MTK:lla ei ole tilastoja aiheesta, kuinka monta nautaa kuolee vuosittain tölkkien takia. Epäilyjä Suojalan mukaan on lukuisia, että kuolemia ja sairastumisia on ollut.

Ilmiö on todennäköisesti yleistynyt. Kymmenen vuotta sitten tölkeistä ei tarvinnut MTK:n asiantuntijan mukaan muistutella ihmisiä näin paljon.