1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. diktatuurit

Argentiinan diktatuurissa 1970-luvulla kadonnut fyysikko löytyi: soitti entiseen yliopistoonsa Yhdysvalloista

Antonio Manuel Gentilea, 85, luultiin Argentiinassa kuolleeksi.

diktatuurit
Argentiinan sotilasdiktatuurin aikana kadonneiden muistoksi järjestetty mielenosoitus Buenos Airesissa.
Argentiinan diktatuurin aikana kadonneita muistettiin mielenosoituksessa pääkaupunki Buenos Airesissa maaliskuussa.Eitan Abramovich / AFP

Argentiinalainen ydinfyysikko Antonio Manuel Gentile julistettiin kadonneeksi vuonna 1977. Argentiinaa hallitsi sotilasjuntta, jonka aikana ihmisiä katosi jäljettömiin.

Sittemmin Gentileä on muisteltu lukuisissa tilaisuuksissa ja puheissa vuosien 1976–1983 sotilasdiktatuurin uhrina.

Noin kuukausi sitten mies on kuitenkin tiettävästi soittanut entiseen korkeakouluunsa Argentiinan Barilochessa, kertonut olevansa elossa ja asuvansa perheineen Yhdysvalloissa.

Asiasta kertoi ensin argentiinalaislehti Clarín (siirryt toiseen palveluun), joka sai käsiinsä Instituto Balseiro -opinahjon sisäisen tiedotteen.

Opettajille jaetussa tiedotteessa lukee: "Johdolla on ilo ilmoittaa, että Antonio voi hyvin, on 85-vuotias ja asuu ulkomailla perheensä kanssa." Instituto Balseiron mukaan se keskusteli Gentilen kanssa henkilökohtaisesti.

Nähtiin viimeksi vuonna 1977

Ydinfysiikan tohtori Antonio Gentile syntyi vuonna 1933.

Häntä pidettiin yhtenä Instituto Balseiron neljästä tieteentekijästä, jotka katosivat diktatuurissa. Korkeakoulu on osa Cuyon yliopistoa ja Barilochen ydinenergiakeskusta.

Viimeinen tiedossa oleva havainto Gentilestä oli New Yorkin lentokentällä marraskuussa 1977. Hän oli vanhempiensa pyynnöstä matkalla Argentiinaan, jossa hänen siskonsa María Estela Gentile oli kidnapattu.

Clarínin mukaan sisaren ruumis luovutettiin vanhemmille samana vuonna.

Gentilen nimi ei ollut vielä päätynyt Argentiinan diktatuurissa kadonneiden viralliselle listalle, vaan käsittelypyyntö oli kesken. Listalla on lähes 9 000 nimeä.

Argentiinan hallitus on yllättynyt tapauksesta ja pyytänyt Instituto Balseirolta lisätietoja, kertoo La Nación -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Aiheesta lisää:

Hanna Hietala lähti Suomesta puutetta pakoon, mutta Argentiinassa hänet tapettiin – nyt lapsenlapset etsivät Hannaa ja pyytävät Suomea apuun

Lue seuraavaksi